Το The Book.Gr προτείνει για αυτό το Σαββατοκύριακο τον Παίκτη” του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκυ από τις εκδόσεις Μίνωας σε μετάφραση της Κίρας Σίνου.

 

Ο «Παίκτης» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι γράφτηκε όταν ο συγγραφέας κάπου το 1866, μπλεγμένος ανάμεσα στον τζόγο και  σε έναν δίχως ανταπόκριση έρωτα με μία γόνο καλής οικογένειας,  φλέρταρε με τη χρεοκοπία. Συν τοις άλλοις βρίσκεται με την απειλή να χάσει τα δικαιώματα της πνευματικής ιδιοκτησίας των έργων του για 10 έτη εάν δεν παραδώσει καινούριο βιβλίο άμεσα. Διακόπτει λοιπόν τη συγγραφή του “Έγκλημα και Τιμωρία”, μια διαδικασία  που εξελισσόταν αργά, και πιεσμένος ψυχολογικά γράφει γράφει τον Παίκτη μέσα σε 26 ημέρες. Φυσικά ο Παίκτης θεωρείται αυτοβιογραφικό έργο. Συγκαταλέγεται στα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

 

Η δράση του μυθιστορήματος εκτυλίσσεται στο Ρουλέτενμπουργκ, μια φανταστική πόλη στη Γερμανία. Ένας απόστρατος Ρώσος στρατηγός επισκέπτεται την πόλη με τα παιδιά και τη φιλενάδα του, μια κατά πολύ νεότερή του γυναίκα, με την οποία ετοιμάζεται να παντρευτεί. Μαζί τους είναι και ο νεαρός δάσκαλος Αλεξέι Ιβάνοβιτς, ο οποίος είναι ερωτευμένος με την Πολίνα, τη μεγαλύτερη κόρη του στρατηγού.

Βρισκόμενος στα πρόθυρα χρεοκοπίας, ο στρατηγός περιμένει να κληρονομήσει τη θεία του. Παράλληλα ο Αλεξέι, παρασυρμένος από τον τυραννικό και ανεκπλήρωτο έρωτα προς την Πολίνα, ξεκινά να παίζει στο καζίνο της πόλης προσφέροντας όλα τα κέρδη στην αγαπημένη του. Αυτό όμως δεν θα αποτελέσει παρά μονάχα την αρχή της σταδια­κής του πτώσης.

Στον παίκτη παρακολουθούμε τα δεινά που προκαλούνται στον άνθρωπο από την ανεξέλεγκτη έκθεση στα πάθη του. Διαβάζοντας Ντοστογιέφσκι ο αναγνώστης απολαμβάνει τα λεπτομερή ψυχογραφήματα και την εμβάθυνση στο συναίσθημα. Ο μεγάλος ανατόμος της ανθρώπινης ψυχής ρηγματώνει για άλλη μια φορά τις συμβάσεις της “εύκολης” και “ευθύγραμμης” ζωής.

Καλή ανάγνωση!

 

0