Το The Book.Gr  προτείνει για αυτόν τον μήνα το βιβλίο της Μπετίνας Ντάβου “Μην πεις τίποτα του Φώντα” από τις εκδόσεις Επίμετρο και το βιβλίο του Ερτζάν Κεσάλ “Οι γκαζόζες¨από τις εκδόσεις Ωκεανός.

 

Γράφει η Τόνια Κοτσοβέλου

 

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΠΕΤΙΝΑ ΝΤΑΒΟΥ
ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΜΗΝ ΠΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟΥ ΦΩΝΤΑ
Από τις εκδόσεις ΕΠΙΜΕΤΡΟ

 

…αφόρητα μόνη και τρομαγμένη, κουρνιασμένη σε μια ακρούλα στο πίσω κάθισμα του αυτοκίνητου, ευχόμουν να ρουφηχτώ μέσα του, να εξαφανιστώ, σ’ όλη την παγωμένη σιωπηλή διαδρομή της επιστροφής από την ψυχιατρική κλινική. Δεν θα ‘λεγα του Φώντα. Δεν θα ‘λεγα σε κανέναν τίποτα, γιατί δεν ήξερα τι να πω. Το πλάσμα που μόλις είχα συναντήσει δεν ήταν η μητέρα μου…”
“Ναι, μάλλον αυτό καθόρισε τη ζωή μας. Αυτό καθορίζει τη ζωή όλων. Πληγές γονιών και παππούδων που δεν επουλώθηκαν, πόνοι που δεν υποτάχτηκαν σε γιατροσόφια. Τραύματα που διαπλέχτηκαν μεταξύ τους κι αέναα τροφοδοτούσαν το ένα το άλλο, δημιουργώντας ένα ενιαίο και αδιαίρετο νέο τραύμα, που πέρασε στην επόμενη γενιά και που κι εμείς θα το περάσουμε, αλεσμένο με νέα συστατικά, σε αυτήν που ακολουθεί. Βάσανα προϊστορικά κινούν τη ζωή του καθενός μας και την πλουτίζουν”.

Μια αληθινή ιστορία για ιστορίες που δεν ειπώθηκαν, γιατί κανείς δεν άντεχε να τις ξανασκεφτεί και κανείς δεν βρέθηκε που ν’ αντέχει να τις ακούσει…

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Η Μπετίνα Ντάβου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σπούδασε εφαρμοσμένη ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Bishop’s του Καναδά και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην εκπαιδευτική και στη γνωστική ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Έχει επίσης ψυχοδυναμική κλινική εκπαίδευση στην ψυχοθεραπευτική παιδαγωγική από το Ίδρυμα Caspari του Λονδίνου. Μεταξύ των κύριων ερευνητικών της ενδιαφερόντων είναι οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ νοητικών και συναισθηματικών λειτουργιών, καθώς και οι επιδράσεις των ασυνείδητων διεργασιών στην ανθρώπινη συμπεριφορά και επικοινωνία.

 

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΕΡΤΖΑΝ ΚΕΣΑΛ
ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΟΙ ΓΚΑΖΟΖΕΣ
Από τις εκδόσεις: ΩΚΕΑΝΟΣ

 

Ένας νεαρός ιδεολόγος γιατρός που κάνει το αγροτικό του έρχεται αντιμέτωπος με την ίδια την ψυχή και την σάρκα της Τουρκίας. Με τον ίδιο του τον λαό, πονεμένο, καταφρονεμένο, βαθιά απελπισμένο.
Η ζωή και ο θάνατος αγκαλιασμένοι σε έναν τραγικό χορό, παλεύουν για να δώσουν και να πάρουν όσα χρωστούν, όσα τους οφείλονται…

” Η ψυχή μας στερεύει. Τα στήθη στα οποία θα ακουμπήσουν τα αθώα κεφάλια των ορφανών που έχουν χάσει από νωρίς τον πατέρα τους, έχουν προ πολλού καταρρεύσει… Μένει η τυραννία πάνω από το κεφάλι μας. Στον λαιμό μας τυλίγεται ασφυκτικά η χορδή του κακού μας συστήματος.”

Ένα ευαίσθητο, σπαρακτικό μυθιστόρημα για τα πιο απλά, αλλά και τα πιο μυστηριώδη ζητήματα της ζωής: τη ζωή και τον θάνατο, τη δύσκολη επικοινωνία ανάμεσα στον πατέρα, στη μητέρα και στο παιδί, και πώς είναι να μεγαλώνει και να ωριμάζει κανείς σε ένα άξενο περιβάλλον που σκοτώνει τις ελπίδες πριν καν ανθίσουν…

Ο Ερτζάν Κεσάλ, απλός, λιτός, αριστουργηματικός στην αφήγησή του, μας περιγράφει την ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας μέσα από εικόνες πανέμορφες μέσα στη θλίψη τους και θλιμμένες μέσα στην χαρά τους. Μια νηφάλια, δυνατή λογοτεχνική φωνή.

 

 

1