Το The Book.Gr συνάντησε τη συγγραφέα Μαίρη Παναγιώτου με αφορμή τη νέα της κυκλοφορία με τίτλο  “10 χρόνια και μια μέρα”, ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες από τις εκδόσεις Υδροπλάνο διαγράφοντας μια σημαντική, ως τώρα, πορεία.

 

1. Τρία τα χρόνια που μεσολάβησαν από το τελευταίο σας μυθιστόρημα «Για μια καλύτερη ζωή» μέχρι τη νέα σας κυκλοφορία. Η τριετία αυτή τι στάθμισε στη ζωή σας;

Στην τριετία που πέρασε είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ περισσότερο με το βιβλίο μου, με την έννοια ενός μόνον έργου σε μακρύ διάστημα, το οποίο πέρασε από πολλά χέρια, διαβάστηκε πολύ, μου έγραψαν πάμπολλοι αναγνώστες εντυπώσεις, ζήτησα να μου γράψουν τα όποια αρνητικά βρήκαν και βεβαίως διόρθωσα κάποια. Απέκτησα λοιπόν ακόμη περισσότερη πείρα. Ξέρετε, όσο καλή έμπνευση και να έχουμε εμείς οι συγγραφείς, η πείρα είναι το μεγαλύτερο προσόν μας.

 

2. Ποια ήταν η αφόρμηση για τη συγκεκριμένη έκδοση;

Το βιβλίο μου 10 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ απ’ τις εκδόσεις ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ βγήκε αυθόρμητα μέσα απ’ την καρδιά μου και χαρίστηκε στην πόλη της καρδιάς μου το Ναύπλιο. Ζω στο Ναύπλιο περίπου οκτώ μήνες τον χρόνο και γράφω εδώ, εμπνέομαι απ’ το Παλαμήδη, την Ακροναυπλία, την ιστορία του και την παράδοση της κλειστής κοινωνίας του.

 

 

3. Η ιδέα ενός ιστορικού μυθιστορήματος ενταγμένο στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ήταν επιθυμία χρόνων ή απλά συνέβη;

Ήταν το ευχαριστώ μου στην κοινωνία της πόλης που με περιέβαλε εξ αρχής με εκτίμηση σε μένα και αγάπη στο έργο μου. Ψάχνοντας συνειδητοποίησα πως σχεδόν όλα τα βιβλία που έχουν γραφτεί για τούτον τον τόπο βασίζονται στην παλαιότερη ιστορία του και ελάχιστοι συνάδελφοι είχαν ασχοληθεί με την νεότερη, αποφάσισα να φέρω στο φως την συγκεκριμένη περίοδο πιστεύοντας ότι ενδιαφέρει αρκετά τους ανθρώπους ανά την Ελλάδα.

 

4. «Η πρώτη υποχρέωση του ανθρώπου είναι να αγωνίζεται για την ελευθερία και τη δημοκρατία», λέτε σε κάποιο σημείο. Παρατηρώντας τις κινήσεις των ανθρώπων με τη ματιά δεκαετιών, πως βλέπετε τις διεκδικήσεις του σημερινού ανθρώπου; Πως εστιάζουν στη προάσπιση αυτών των πρωταρχικών υποχρεώσεων, όπως λέτε;

Η κοινωνία μας βρίσκεται σε σύγχυση, παρατηρώ πως η προάσπιση της ελευθερίας συγχέεται με τα πολιτικά συμφέροντα των ιθυνόντων και οι πολίτες ολιγωρούν, ίσως πιστεύουν πως δεν χρειάζεται προς το παρόν να νοιαστούν, ίσως θεωρούν την ελευθερία δεδομένη, όντας μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη. Όσο για την Δημοκρατία έχουμε σίγουρα επαναπαυθεί στις δόξες της αρχαίας Ελλάδας, την θεωρούμε κληροδότημα δικό μας. Επίσης δεν έχουμε διδαχθεί στα σχολειά μας την ακριβή της έννοια και αγγίζουμε ελάχιστα στην ασυδοσία.

 

5. «Ήταν η εποχή που δεν ήταν καλά χρόνια για κανέναν και περισσότερο για τους νέους…». Μια συνήθης κατάσταση των τελευταίων δεκαετιών, θα σημείωνα. Πως βλέπετε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για τους νέους και ειδικά μετά την νέα συνθήκη της πανδημίας;

Εδώ σηκώνουμε όλοι τα χέρια ψηλά. Οι νέοι μας μοιάζουν καταδικασμένοι, το μέλλον τους ζοφερό, τα σχολεία υπολειτουργούν, οι γνώσεις φθίνουν, τα επαγγέλματα προς το παρόν κλείνουν, δουλειές δεν υπάρχουν τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία μετά από την χρεωκοπία της οικονομίας μας, πού να στραφούν οι νέοι μας; Με ποια ψυχολογία να βαδίσουν στο μέλλον; Τους εύχομαι ολόψυχα σύντομα να αλλάξουν οι συνθήκες της ζωής τους.

 

 

6. «Οι άνθρωποι», σημειώνετε κάπου, «…δεν χωρίζονται σε ήρωες και σε αποβράσματα, σε καλούς και σε κακούς, είναι πιο περίπλοκα όντα». Έχετε διαψευστεί από τους ανθρώπους, είτε ευχάριστα είτε δυσάρεστα; Πως, με τα χρόνια, αντιμετωπίζετε αυτές τις… αλλοιώσεις;

Έχω αποφασίσει να ζω συνανθρώπινα. Προσπαθώ να βρίσκω δικαιολογίες στις πράξεις των ανθρώπων, μέσα απ’ τις προϋποθέσεις της ζωής τους. Ο ήρωας γίνεται και μέσα απ’ τις ευκαιρίες που του δόθηκαν και ο κακός επίσης μέσα απ’ τις ανάγκες και τις δυσμενείς συνθήκες ζωής. Όσον αφορά τα άρρωστα μυαλά είναι κι αυτά ημιτελείς προσωπικότητες που οφείλουμε να αποφεύγουμε για να μην βρεθούμε στο δρόμο τους. Πράγματι φυλάγομαι πολύ και συγχωρώ όλους όσους με απογοήτευσαν. Με χαροποιεί ιδιαίτερα όταν οι άνθρωποι με διαψεύδουν ευχάριστα.

 

7. Μιλήστε μας λίγο για τους κινδύνους που ενέχει ένα ιστορικό ανάγνωσμα;

Ενέχει κινδύνους. Πρωτίστως όταν ο συγγραφέας δεν έχει κάνει ενδελεχή και διασταυρούμενη έρευνα, μπορεί να δώσει λάθος πληροφορίες. Επίσης το ίδιο μπορεί να συμβεί και εάν τραβήξει γραμμή μιας κατεύθυνσης. Η ιστορία γράφεται συνήθως απ’ τους νικητές, αλλά ο καλός συγγραφέας οφείλει να την ψάξει και απ’ την πλευρά των νικημένων, να βρει ισορροπίες και να πει τα πράγματα με την αλήθεια τους. Να σημειώσουμε επίσης για τους αναγνώστες πως οφείλουν να αμφιβάλλουν για κάποια πράγματα και να ανοίγουν εγκυκλοπαίδειες και μάλιστα να επικοινωνούν με τον συγγραφέα για εξηγήσεις. Ειλικρινά προσπαθώ πάρα πολύ για όλα αυτά.

 

8. Ποια τα στάδια στο στήσιμο ενός βιβλίου; Ποιες οι φάσεις που περνάτε ως συγγραφέας από την πρώτη ιδέα μέχρι την υλοποίηση του;

Πολλά τα στάδια. Πρώτα απ’ όλα το σκέπτομαι το θέμα για αρκετό καιρό, εάν συνεχίζω να θέλω να το γράφω, κάθομαι στον υπολογιστή και κάνω ένα πρώτο πλάνο. Κάνω έρευνα επίσης για αρκετό καιρό και γράφω τις πενήντα πρώτες σελίδες. Σταματώ την έρευνα και βάζω μια σειρά στα γραπτά μου, στήνω καλύτερα το πλάνο και πετώ τα μισά. Ξαναρχίζω έρευνα, ρωτώ ειδικούς επιστήμονες σε κάθε περίπτωση, ακούω τις απόψεις τους, συμφωνώ ή διαφωνώ. Ερευνώ και γράφω και κάποτε τελειώνω. Διορθώνω όλο το κείμενο και το αφήνω για τρεις με τέσσερες μήνες να κοιμηθεί. Ασχολούμαι με ένα άλλο προκειμένου να το ξεχάσω για λίγο. Το ξαναπιάνω στα χέρια μου και το διορθώνω περίπου τρεις, τέσσερες ή πέντε φορές. Το δίνω για έκδοση περίπου δύο χρόνια μετά και αφού ρίξω την τελευταία μου ματιά. Κουραστικό αλλά μου αρέσει.

 

9. «Οι αναμνήσεις μας σηματοδοτούν». Αν σας ρωτούσα για τις πιο δυνατές, στην μνήμη, στιγμές, ποιες θα ‘ταν αυτές;

Η έκδοση του πρώτου μου βιβλίου ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΌΓΟΝΟΙ που ασχολείται με την ελληνική οικογένεια εκατόν πενήντα ετών. Ο πρώτος μεγάλος έρωτας της ζωής μου όπου αισθάνθηκα αντάξια να αγαπηθώ και να αγαπήσω. Ο γάμος μου που με τελειοποίησε ως υπεύθυνο άτομο. Η ανάμνηση της στιγμής που αισθάνθηκα την ανάγκη μέσα απ’ την συγγραφή να συμβάλλω με ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα της κοινωνίας μας και βεβαίως αυτό με στοιχειώνει ακόμα.

 

10. Κατά την περίοδο της απομόνωσης, λόγω της καραντίνας, ποια ήταν τα βιβλία που μοιραστήκατε μαζί τους την αγωνία σας;

Η καραντίνα για μένα ήταν χρόνος αφοσίωσης στην γραφή κι επομένως έκανα συνεχή έρευνα σε δεκάδες ιστορικά και κοινωνικά βιβλία.

 

11. Επικοινωνία συγγραφέα-αναγνώστη. Ποια είναι η απόρροια αυτής της συναισθηματικής, κατά βάση, διάδρασης;

Είμαι τόσο χαρούμενη γι’ αυτή την διάδραση. Οι αναγνώστες μου τουλάχιστον όσοι επικοινωνούν μαζί μου με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χαίρονται να μου γράφουν τις εντυπώσεις τους, επιθυμούν να διαβάσουν και ένα άλλο βιβλίο μου ή και όλα μου, με θυμούνται σε γενέθλια και μεγάλες γιορτές, με εκτιμούν και μου το δείχνουν. Τους αγαπώ όλους, κι αυτούς που έτυχε να γνωριστώ μαζί τους προσωπικά αλλά και τους άλλους που επικοινωνώ γραπτά, ακόμα κι αυτούς του άγνωστους που με διαβάζουν και δεν έχουν τρόπο να επικοινωνήσουν μαζί μου. Τους εύχομαι να έχουν καλή υγεία και καλή τύχη.

 

12. Σε 10 χρόνια και μια μέρα από τώρα, τι θα θέλατε να έχετε εισπράξει από τη ζωή;

Μετά την υγεία μου θα ήθελα να συνεχίσω να έχω όλους αυτούς του φίλους κοντά μου, να έχουν προστεθεί μερικοί ακόμα και φυσικά να έχω προφθάσει να τελειώσω τα θέματα που έχω αποφασίσει να προσθέσω στις βιβλιοθήκες τους.

 

13. Όταν ένα βιβλίο τελειώνει τα συναισθήματα που σας πλημμυρίζουν ποικίλουν ανάλογα με το έργο ή κινείστε σε ίδια συναισθηματικά μοτίβα;

Κινούμε περίπου στα ίδια συναισθηματικά μοτίβα, τα αγαπώ όλα το ίδιο αλλά όταν το κάθε έργο μου εκδίδεται και βγαίνει στον κόσμο είμαι απελπιστικά συγκινημένη και μόνιμα δακρυσμένη για το πρώτο εξάμηνο τουλάχιστον.

 

14. Κλείνοντας θα ’θελα να μας αποκαλύψετε ποιες είναι οι προσδοκίες σας για το βιβλίο, αλλά και τα άμεσα σχέδιά σας.

Οι προσδοκίες μου για κάθε μου έργο και φυσικά το 10 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΡΑ που είναι το νέο μου πόνημα είναι και ελπίζω να βρεθεί στα χέρια όλων όσων θα χρειάζονταν να διαβάσουν τις πληροφορίες του, όλων όσων θα μπορούσαν να περάσουν καλά μαζί του και να ψυχαγωγηθούν με την έννοια της αγωγής της ψυχής. Όσον αφορά τα άμεσα σχέδιά μου είμαι στο Ναύπλιο και γράφω, πάλι όμως κατόπιν έρευνας.

 

-Σας ευχαριστώ πολύ για τις εξαιρετικές ερωτήσεις που με βοήθησαν να εκφραστώ, σας ευχαριστώ για την φιλοξενία σας. Καλό υπόλοιπο καλοκαίρι

-Κι εγώ σας ευχαριστώ με τη σειρά μου, για την αμεσότητα των απαντήσεών σας. Να έχετε ένα όμορφο καλοκαίρι.

 

 

1