Τανέρ Ακτσάμ «Το έγκλημα των Νεότουρκων κατά της ανθρωπότητας» από τις εκδόσεις της Εστίας

Από τις εκδόσεις της Εστίας κυκλοφορεί το βιβλίο του Τανέρ Ακτσάμ «Το έγκλημα των Νεότουρκων κατά της ανθρωπότητας: Η Γενοκτονία των Αρμενίων και η εθνοκάθαρση στην Οθωμανική Αυτοκρατορία» σε μετάφραση του Μάρκου Καρασαρίνη.

 

Το Βιβλίο

Τανέρ Ακτσάμ «Το έγκλημα των Νεότουρκων κατά της ανθρωπότητας» από τις εκδόσεις της Εστίας

Τανέρ Ακτσάμ
Το έγκλημα των Νεότουρκων κατά της ανθρωπότητας
Η Γενοκτονία των Αρμενίων και η εθνοκάθαρση στην Οθωμανική Αυτοκρατορία
Μετάφραση: Μάρκος Καρασαρίνης
Σελ.: 656, τιμή: 36 ευρώ
ISNB: 9789600517965

 

Στο ανά χείρας βιβλίο αναλύεται το κρισιμότερο σημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων: αν και κατά πόσο η σύλληψη και η εκτέλεσή της υπήρξε κεντρικά σχεδιασμένη πολιτική του οθωμανικού κράτους. Παρουσιάζοντας νέα τεκμήρια προερχόμενα από 600 και πλέον απόρρητα οθωμανικά έγγραφα, ο ιστορικός του Πανεπιστημίου Κλαρκ ανατέμνει τον γραφειοκρατικό μηχανισμό της Τουρκίας των Νεοτούρκων προκειμένου να αναδείξει τη γενοκτονία και την εθνοκάθαρση ως συνειδητή πολιτική επιλογή. Αν και οι εκτοπίσεις και η φυσική εξόντωση των Αρμενίων καταδικάστηκαν διεθνώς ήδη από το 1915 ως «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και του πολιτισμού», η τότε οθωμανική κυβέρνηση υιοθέτησε μια πολιτική άρνησης του γεγονότος, που συνεχίζεται από την τουρκική δημοκρατία ως και σήμερα. Έχοντας πρόσβαση σε πλούσιο υλικό από τα αυτοκρατορικά οθωμανικά αρχεία –πρόσβαση ως πρόσφατα άκρως περιορισμένη– ο Άκτσαμ καταδεικνύει τη στενή συνεργασία μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης και τοπικών στελεχών ώστε να επιτευχθεί η απαλλαγή της αυτοκρατορίας από τους χριστιανούς υπηκόους της.

Για την επίτευξη του στόχου περίπου το ένα τρίτο των 15 εκατομμυρίων κατοίκων της υπέστησαν διωγμούς, εκτοπίσεις και σφαγές που κατέστρεψαν το εθνοθρησκευτικό μείγμα ενός χώρου συνάντησης και συνύπαρξης πολιτισμών ανατολικής και δυτικής προέλευσης.

Αποκαλύπτοντας τον κομβικό ρόλο της «δημογραφικής μηχανικής» στη Γενοκτονία των Αρμενίων, το έργο αυτό αποτελεί ανεκτίμητη συμβολή στην κατανόηση του εγκλήματος. Επιπρόσθετα, το βιβλίο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Έλληνα αναγνώστη, καθώς ο Άκτσαμ ασχολείται εκτενώς με την έξωση των Ελλήνων των παραλίων της Μικράς Ασίας από τις εστίες τους την περίοδο 1914-15, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι έτσι διαμορφώθηκε και δοκιμάστηκε ο μηχανισμός που χρησιμοποιήθηκε εν συνεχεία σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα στη Γενοκτονία των Αρμενίων.

 

Ο Συγγραφέας

Ο Τανέρ Άκτσαμ είναι καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κλαρκ στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και συγγραφέας πολλών μελετών για τη σύγχρονη τουρκική ιστορία. Γεννήθηκε το 1953 στην επαρχία Αρνταχάν της Τουρκίας. Καταδικάστηκε το 1976 σε φυλάκιση εννέα ετών για την έκδοση μιας φοιτητικής επιθεώρησης που εστίαζε στη μεταχείριση των Κούρδων από την Τουρκία. Διέφυγε στη Γερμανία όπου και του χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο το 1978. Είναι ένας από τους πρώτους Tούρκους πανεπιστημιακούς που μίλησαν ανοικτά για την αρμενική γενοκτονία.

Το καλοκαίρι του 2020 καταδίκασε με σφοδρότητα την απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν για τη μετατροπή του ναού της Αγίας Σοφίας σε τζαμί χαρακτηρίζοντάς τη «πράξη πολιτισμικού βανδαλισμού» και «εκδήλωση βαρβαρισμού».

Το βιβλίο του “Το έγκλημα των Νεοτούρκων κατά της ανθρωπότητας” τιμήθηκε με το βραβείο Άλμπερτ Χουράνι της Ένωσης Μελετών Μέσης Ανατολής και συμπεριλήφθηκε μεταξύ των καλύτερων βιβλίων για τη Μέση Ανατολή στον ιστότοπο του περιοδικού Foreign Affairs.

 

Τανέρ Ακτσάμ «Το έγκλημα των Νεότουρκων κατά της ανθρωπότητας» από τις εκδόσεις της Εστίας

 

 

0