Το The Book.Gr προτείνει για αυτό το Σαββατοκύριακο το βιβλίο του Τεύκρου Μιχαηλίδη “Φονικό στη Μεγάλη Εκκλησία” που κυκλοφόρησε το 2019 από τις εκδόσεις Πόλις.

 

Μέρα με τη μέρα, η Θεανώ συνειδητοποιούσε ότι αυτό που θα την έκανε ευτυχισμένη ήταν να μπορούσε να σπουδάσει μαθηματικά. Οι περιστασιακές συνομιλίες της με τον Ευτόκιο δεν της αρκούσαν. Λαχταρούσε να μπορέσει κάποια μέρα να βάλει κι εκείνη το όνομά της κάτω από μία -τουλάχιστον μία- από τις περίφημες αποδείξεις που ο Ευτόκιος αμφέβαλλε ότι είχαν ποτέ ανακαλυφθεί. Ένιωθε όμως πως για να μπορέσει να ασχοληθεί σοβαρά με τα προβλήματα που έβριθαν στα χειρόγραφα της βιβλιοθήκης του Ευτόκιου, της ήταν απαραίτητο ένα γερό υπόβαθρο θεμελιωδών γνώσεων”.

 

Η Θεανώ, πρώην σπουδάστρια στην Ακαδημία του Πλάτωνα βρίσκεται ένοχη την ημέρα των εγκαινίων της Αγίας του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη για το θάνατο ενός καλού της φίλου και στενού συνεργάτη των αρχιτεκτόνων της Μεγάλης Εκκλησίας. Όλα τα στοιχεία υποδεικνύουν τη Θεανώ ως δράστη του στυγερού εγκλήματος. Είναι πράγματι ένοχη ή μήπως έχει πέσει θύμα μιας καλοστημένης συνωμοσίας; Την υπόθεση αναλαμβάνει να εξιχνιάσει ο Ευτόκιος ο Ασκαλωνίτης, ο σημαντικός μαθηματικός που αφιέρωσε τη ζωή του στη συγκέντρωση και διάσωση των έργων του Αρχιμήδη. Ποιος ο ρόλος του αυτοκράτορα Ιουστινιανού και πως η Αυγούστα Θεοδώρα δρομολογεί τις εξελίξεις; Πως τα σκάνδαλα και οι καταχρήσεις κατά τη διάρκεια του χτισίματος του ναού αποτελούν προγεφύρωμα για τη λήξη του δράματος της Θεανώς, αλλά κυρίως πως τα μαθηματικά δίνουν τη λύση και σταθμίζουν γενικότερα τις καταστάσεις;

 

“Το πρώτο βέλος τρύπησε το λαιμό του μουλαριού, που σωριάστηκε καταγής παρασέρνοντας και τον αναβάτη του. Το δεύτερο βρήκε τον ίδιο στο στήθος. Ένα τρίτο τον πέτυχε στην κοιλιά. Ένιωσε να σβήνει. Αχνά, μέσα στο ψυχορράγημά του, διέκρινε τη σκιά ενός ανθρώπου που πλησίαζε. 

Δίκαιε Θεέ, σκέφτηκε. Ήταν άραγε ο Βρεττός; Ή μήπως ο Σταυράκιος; Δεν ήταν σίγουρος. Μπορεί να ήταν και κάποιος άσχετος. Κάποιος ληστής των δρόμων. Τα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης ήταν γεμάτα από δαύτους. Όποιος κι αν ήταν, πλησίασε και τον κοίταξε εξεταστικά. Ύστερα έσκυψε από πάνω του και με μια ξερή κίνηση τράβηξε το πουγκί απ’ το λαιμό του, κόβοντας το λουρί. Ατάραχος, χωρίς να πει λέξη, ανέβηκε στο άλογό του και απομακρύνθηκε καλπάζοντας.

Οι λύκοι που έφτασαν ύστερα από λίγο τους βρήκαν, αναβάτη και υποζύγιο να χαροπαλεύουν. Αυτό διόλου δεν εμπόδισε το γεύμα τους“. 

 

Στις αφηγήσεις του Τεύκρου Μιχαηλίδη τα μαθηματικά αποτελούν δομικό στοιχείο και κινητήριο μοχλό της πλοκής. Παράλληλα ένας φόνος  εκτυλίσσεται μέσα από σκάνδαλα, καταχρήσεις και κυρίως μέσα από την αιώνια πάλη για εξουσία. Η εξουσία και το αέναο παιχνίδι της, ίσως  η πιο τοξική και μολυσματική ασθένεια που στοιχειώνει τον άνθρωπο. Κανείς δεν της αντιστέκεται και ως επί το πλείστον κανείς δεν μένει ηθικά αλώβητος από αυτήν. Ένα μυθιστόρημα που συνομιλεί με το σήμερα καθώς  οι ανθρώπινες αδυναμίες και το κυνήγι της εξουσίας αποτελούν εγγενή χαρακτηριστικά της ύπαρξή μας.

 

 

Η δολοφονία του Ιωάννη είχε προγραμματιστεί για την ημέρα που θα γιορτάζονταν τα Θυρανοίξια…

Το βιβλίο “Φονικό στη Μεγάλη Εκκλησία” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις

 

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα…

Γεννημένος στα μέσα της δεκαετίας του ’50 ο Τεύκρος Μιχαηλίδης, διδάκτωρ των μαθηματικών του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie, διδάσκει μαθηματικά από το 1981 στη Μέση Εκπαίδευση. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Θαλής + Φίλοι και της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας.

Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του:

  • Πυθαγόρεια εγκλήματα
  • Αχμές, ο γιος του φεγγαριού
  • Τα τέσσερα χρώματα του καλοκαιριού,
  • Ο μέτοικος και η συμμετρία
  • Σφαιρικά κάτοπτρα, επίπεδοι φόνοι
  •  Εγκλήματα δημοσιονομικής προσαρμογής

 

0