Πολλά και σημαντικά βιβλία θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο μέχρι το τέλος του 2020.

 

ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2020

 

 

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ – ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ – ΔΟΚΙΜΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Πολλά και σημαντικά βιβλία θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο μέχρι το τέλος του 2020, μεταξύ των οποίων τα νέα μυθιστορήματα της Βάσιας Τζανακάρη “Αδελφικό”, της Κατερίνας Μαλακατέ “Χωρίς πρόσωπο” και της Μαίρης Μαγουλά “Ως το τέλος του κόσμου”. Η αγαπημένη συγγραφέας χιλιάδων αναγνωστών Μαίρη Κόντζογλου επιστρέφει με τον δεύτερο τόμο της νέας της διλογίας «Σκουριά και χρυσάφι» με τίτλο “Πόρτο Λεόνε” στο οποίο παρακολουθούμε τη συνέχεια της πολύπαθης ιστορίας των μελών μιας πολυπρόσωπης οικογένειας και το πώς αυτή επηρεάζεται και εξελίσσεται μέσα από γεγονότα σταθμούς του 19ου αιώνα. Ο βραβευμένος συγγραφέας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τη συλλογή διηγημάτων του “Ανήσυχα άκρα” αναψηλαφεί τις λιγότερο φωτεινές πτυχές του ερωτικού πάθους, ενώ επανακυκλοφορεί το εμβληματικό βιβλίο της Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου “Αυτοβιογραφία”. Νέα ποιητική συλλογή, την έβδομη στην εργογραφία του, εκδίδει ο ποιητής Στάθης Κουτσούνης. Τίτλος: “Στου κανενός τη χώρα”.

Τέλος, η Αθήνα πρωταγωνιστεί και πάλι στο νέο βιβλίο του Νίκου Βατόπουλου με τίτλο “Στο βάθος του αιώνα: Ένα αφήγημα για την Αθήνα”.

 

Φεύγοντας από την ελληνική λογοτεχνία, κάνουμε μια γενναία στάση στην Ιστορία για να ερμηνεύσουμε καλύτερα το παρόν.

Η συμπλήρωση 200 ετών από την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης έχει εύλογα κορυφώσει το ενδιαφέρον των Νεοελλήνων προκειμένου να πληροφορηθούν τα βασικά χαρακτηριστικά της. Καθώς βαδίζουμε προς αυτή την πανηγυρική επέτειο, εγκαινιάζουμε μια σειρά βιβλίων με τίτλο «Διακόσια χρόνια από την Επανάσταση: Οι πρωταγωνιστές – Τα καθοριστικά ζητήματα». Υπεύθυνος της σειράς είναι ο Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης. Η σειρά ξεκινά με τρία βιβλία που αναδεικνύουν κορυφαίες προσωπικότητες της Ελληνικής Επανάστασης, τους Πρωταγωνιστές: 1. “Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: Ο στρατιωτικός ηγέτης της Ελληνικής Επανάστασης” του Ιάκωβου Δ. Μιχαηλίδη, 2. “Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης: Ο ηγέτης της Μάνης στην Ελληνική Επανάσταση” του Αθανάσιου Συροπλάκη, 3. “Ιωάννης Καποδίστριας: Ο αμνός της Παλιγγενεσίας των Ελλήνων” των Θάνου Μ. Βερέμη και Ιάκωβου Δ. Μιχαηλίδη, και με ένα βιβλίο που αναλύει ένα από τα καθοριστικά ζητήματα της Επανάστασης: “1814-1821: Η προετοιμασία μιας επανάστασης, Πρωταγωνιστές – Γεγονότα – Συγκυρίες” του Στέφανου Καββαλιεράκη. Η σειρά θα συνεχιστεί το 2021 με δύο ακόμα Πρωταγωνιστές και τέσσερα Καθοριστικά ζητήματα.

 

Επιπλέον, το ενδιαφέρον μας για σκέψη και προβληματισμό θα τραβήξουν τα βιβλία “Προσευχή στο μέλλον: Μία συζήτηση για θέματα του σύγχρονου ελληνικού κράτους από το 1821 έως σήμερα” (προσωρινός τίτλος) ανάμεσα στον πολιτικό επιστήμονα Στάθη Ν. Καλύβα και στον δημοσιογράφο Κώστα Γιαννακίδη, καθώς και το “Τα πρώτα 200 χρόνια είναι δύσκολα: Ο θυμός είναι λέξη ελληνική” του Τάκη Θεοδωρόπουλου.

Βουτιά στην Ευρωπαϊκή Μεσαιωνική Ιστορία Ιστορία θα κάνουμε με το νέο βιβλίο των ιστορικών Γιάννη Γρυντάκη, Γιώργου ∆άλκου, Άγγελου Χόρτη και Έκτορα Χόρτη “Όσα δεν γνωρίζατε για τον Ευρωπαϊκό Μεσαίωνα (500-1500)”.

Τέλος, επανεκδίδεται το βιβλίο του Κώστα Ακρίβου “Στρατής Δούκας. Ιστορία ενός οδοιπόρου”.

 

Στις προθήκες της ξένης πεζογραφίας οι αναγνώστες θα βρουν βιβλία σπουδαίων σύγχρονων συγγραφέων, καθώς και βιβλία που έχουν σπάσει το φράγμα του χρόνου και διεκδικούν μια θέση στη βιβλιοθήκη μας: Το βραβευμένο “Στο σπίτι” της Marilynne Robinson, του ζωντανού θρύλου των αμερικανικών γραμμάτων, η συλλογή διηγημάτων “Κανείς δεν άναβε τα φώτα” του Ουρουγουανού Felisberto Hernández, ενός από τους σημαντικότερους συγγραφείς του φανταστικού διηγήματος της Λατινικής Αμερικής, το μυθιστόρημα της πολυμεταφρασμένης και πολυβραβευμένης Γερμανίδας Juli Zeh “Πρώτη του έτους”, ίσως το καλύτερο μυθιστόρημά της μέχρι σήμερα και νο1 μπεστ σέλερ του Spiegel, που εξελίσσεται σε ψυχολογικό θρίλερ, το σημαντικότερο λογοτεχνικό ντεμπούτο της χρονιάς που έχει γίνει ήδη μπεστ σέλερ στους New York Times “Όσα κρατήσαμε κρυφά” της Αμερικανίδας Lara Prescott, μια επίκαιρη ιστορία πολιτικού και κοινωνικού διωγμού που σηματοδοτεί την άφιξη ενός λαμπρού λογοτεχνικού ταλέντου, το σημαντικότερο έργο του John Dos Passos, το “Manhattan Transfer”, ένα αριστούργημα της σύγχρονης λογοτεχνίας. O βραβευμένος με Booker Julian Barnes μας ξεναγεί στο Παρίσι της Μπελ Επόκ, αφηγούμενος τη ζωή μιας ιδιαίτερης και έντονης προσωπικότητας, του πρωτοπόρου της ιατρικής Σάμιουελ Πότσι, στο νέο του έξυπνο βιβλίο με τίτλο “Άνδρας με κόκκινο μανδύα”. Ο Κουβανός απόγονος του Μπουκόβσκι Pedro Juan Gutiérrez επιστρέφει ακόμα πιο ώριμος και συναισθηματικός με το “Ημερολόγιο επιβίωσης”. Το νέο μυθιστόρημα της Αυστραλής Charlotte McConaghy “Πριν χαθούν τα πουλιά”, διαχρονικό και επίκαιρο, θα κάνει τους αναγνώστες να ξαναερωτευτούν το διάβασμα. Η Annie Ernaux, μία από τις σημαντικότερες σύγχρονες συγγραφείς της Γαλλίας, αναζητά το νόημα της ύπαρξης της μητέρας της, σε ένα τρυφερό και συνάμα αιχμηρό κείμενο με τίτλο “Μια γυναίκα που μιλά απευθείας στην καρδιά μας”. Τέλος, το χαμένο αριστούργημα “Ένας διαφορετικός τυμπανιστής” του παραγνωρισμένου γίγαντα της αμερικάνικης λογοτεχνίας William Melvin Kelley, ένα θαυμάσιο βιβλίο που σχεδόν εξήντα χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση διαβάζεται σαν να έχει γραφτεί σήμερα.

 

Στην αστυνομική λογοτεχνία η αγωνία χτυπάει κόκκινο με νέες αφίξεις και νέα βιβλία πολυαγαπημένων συγγραφέων: Ο ροκ σταρ της αστυνομικής λογοτεχνίας Jo Nesbo επιστρέφει δυναμικά με μια σκοτεινή ιστορία που θα μας στοιχειώσει: “Το βασίλειο” είναι το ίδιο εκρηκτικό και πολυεπίπεδο όσο τα μυθιστορήματα με ήρωα τον θρυλικό Χάρι Χόλε. Χάρη στη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η τριλογία «Germania» ο Γερμανός Harald Gilbers συνεχίζει τη σειρά κατόπιν αιτήματος τόσο των αναγνωστών όσο και του εκδότη του. “Η Μαύρη λίστα” είναι το τέταρτο βιβλίο με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Οπενχάιμερ που μας μεταφέρει στο κατεστραμμένο από τους βομβαρδισμούς Βερολίνο του 1946. Ο Σουηδός Αrne Dahl, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του σκανδιναβικού νουάρ, για άλλη μια φορά γράφει μια ιστορία ευφυή, αλλά και συναρπαστική που κόβει την ανάσα. Το νέο του βιβλίο “Πέντε συν τρία” είναι η τρίτη περιπέτεια του διδύμου Μπέργερ και Μπλουμ και αρπάζει τον αναγνώστη από την πρώτη σελίδα. Την αναβίωση ενός από τους εμβληματικότερους χαρακτήρες του μεσογειακού νουάρ, του απολαυστικού Πέπε Καρβάλιο, αναλαμβάνει ο πολυβραβευμένος Καταλανός συγγραφέας Carlos Zanón, ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της Ισπανίας, σε ένα βιβλίο που έχει ήδη γίνει μπεστ σέλερ με τίτλο “Κρίση ταυτότητας”. Η πολυβραβευμένη Tana French αφήνει λίγο στην άκρη τη σειρά του Τμήματος Ανθρωποκτονιών του Δουβλίνου και γράφει τον “Σκοτεινό κήπο”, ένα ανατριχιαστικό ψυχολογικό θρίλερ που θεωρείται το καλύτερο βιβλίο της μέχρι σήμερα. Η ιδιοφυΐα που ονομάζεται Ian Rankin επιστρέφει με μία ακόμα υπόθεση όπου πρωταγωνιστεί ο παλαίμαχος και πασίγνωστος Τζον Ρέμπους. Η νέα του περιπέτεια έχει τίτλο “Ένα τραγούδι για δύσκολους καιρούς”.

Δύο νέα, πολύ δυνατά ονόματα εντάσσονται στον κατάλογό μας: Το νέο ταλέντο από τη Γερμανία που ακούει στο όνομα Romy Hausmann. “Το Καλό μου παιδί” είναι ένα δυνατό θρίλερ που ξεκινάει από εκεί που τα άλλα σταματούν. Το κορίτσι που εξαφανίστηκε συναντά το Δωμάτιο σ’ ένα συναρπαστικό βιβλίο με καταιγιστικό ρυθμό και διαρκείς ανατροπές από την πρώτη αράδα που θα μαγνητίσουν τον αναγνώστη. Ο Αμερικανός πολυβραβευμένος συγγραφέας Matthew Quirk με το πολιτικό θρίλερ “Ο νυχτερινός πράκτορας” θα μας μεταφέρει στα άδυτα του Λευκού Οίκου και τις σκοτεινές μηχανορραφίες που τον περιβάλλουν.

 

Πολιτικά και ιστορικοκοινωνικά δοκίμια, αλλά και δοκίμια σύγχρονου προβληματισμού από κορυφαίους διανοούμενους θα κυκλοφορήσουν στα βιβλιοπωλεία. Συνεχίζεται η σειρά «Οξυγόνο», που περιλαμβάνει βιβλία που πραγματεύονται θέματα σύγχρονης σκέψης από κορυφαίους συγγραφείς με διεθνή απήχηση, με τέσσερις νέους τίτλους: με το ρηξικέλευθο “Νέα σκοτεινή εποχή: Η τεχνολογία και το τέλος του μέλλοντος”, το νέο έργο του Βρετανού καλλιτέχνη και συγγραφέα James Bridle, ένα βιβλίο που αποκαλύπτει ότι παρά τη φαινομενική προσβασιμότητα της πληροφορίας ζούμε σε έναν νέο Μεσαίωνα· με το πολύ ενδιαφέρον “Μητέρες: Μια διαφορετική ιστορία της μητρότητας” της Βρετανίδας ιστορικού Sarah Knott η οποία εξετάζει τη διαρκώς μεταβαλλόμενη εμπειρία της μητρότητας από τον 17ο αιώνα έως το τέλος του 20ού και επιχειρεί να αποτυπώσει την ιστορική πορεία των μανάδων· με το βιβλίο “Μικρή ιστορία περί των πάντων (σχεδόν)” στο οποίο ο μεγαλύτερος σύγχρονος εκλαϊκευτής συγγραφέας της εποχής μας Bill Bryson μας εξηγεί με αφοπλιστικό χιούμορ και άφθαστη ευφυΐα πώς φτάσαμε από την απόλυτη ανυπαρξία στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα· με “Το βιβλίο των χελιών” Ένας πατέρας, ένας γιος και το πιο συναρπαστικό ψάρι του κόσμου του Σουηδού δημοσιογράφου Patrik Svensson που είναι ένα βιβλίο για το ψάρεμα των χελιών, τη σχέση του συγγραφέα με τον πατέρα του, αλλά και ένα συναρπαστικό χρονικό της πολιτιστικής, μυθολογικής και επιστημονικής ζωής του χελιού, του πιο μυστηριώδους ψαριού στον κόσμο. Πρόκειται για το πιο πολυσυζητημένο βιβλίο και τη μεγαλύτερη επιτυχία της έκθεσης βιβλίου του Λονδίνου το 2019 που οδήγησε σε συμφωνίες με πλειστηριασμούς για την απόκτηση των δικαιωμάτων σε περισσότερες από 20 χώρες.

 

Η Ρούμελη ξαναζωντανεύει μέσα από τα μάτια του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού συγγραφέα της εποχής μας Πάτρικ Λη Φέρμορ. Ένα αξέχαστο οδοιπορικό που περιλαμβάνει τις περιπλανήσεις του Φέρμορ μέσα και γύρω από αυτή τη μυστηριώδη και ταυτόχρονα πολύ αληθινή περιοχή.

Η πολυδιαβασμένη και δημοφιλής συγγραφέας Jen Gunter, που έχει πείρα είκοσι πέντε χρόνων ως γυναικολόγος, φωτίζει βασικά ζητήματα γύρω από τον γυναικείο κόλπο, με το βιβλίο της “Η Βίβλος του κόλπου – Αιδοίο και Κόλπος: Διαχωρίζοντας τον Μύθο από την Ιατρική”. Ένα αξιόπιστο εγχειρίδιο με έγκυρη πληροφόρηση, στο οποίο μπορούν να ανατρέξουν οι γυναίκες νιώθοντας εμπιστοσύνη χωρίς να πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης.

Τέλος, δύο βιβλία απαραίτητα για κάθε γονιό: Η σειρά βιβλίων για γονείς που φιγουράρουν στις λίστες των μπεστ σέλερ της Νορβηγίδας ψυχολόγου και οικογενειακής συμβούλου με πολύχρονη πείρα Hedvig Montgomery «Μεγαλώνοντας παιδιά βήμα βήμα» συνεχίζεται με τον τρίτο τόμο “Η εποχή της εξερεύνησης” που απαντά στην ανάγκη των γονέων με παιδιά από 2 έως 6 ετών να μάθουν περισσότερα για τη συμπεριφορά και τις ανάγκες των παιδιών τους με τρόπο απλό και εμπεριστατωμένο, χωρίς περιττολογίες. “To Μοντεσσόρι στο σπίτι: Πώς να μεγαλώσετε ανεξάρτητα και υπεύθυνα παιδιά” της Simone Davies, γραμμένο με απλό και πρακτικό τρόπο, εστιάζει κυρίως στην ανατροφή των παιδιών 1-3 ετών και βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των ευπώληπτων βιβλίων parenting στο Amazon, ενώ μεταφράζεται σε περισσότερες από 20 γλώσσες.

 

2