Από τις εκδόσεις Παπαζήση κυκλοφορεί το βιβλίο του Τζων Παλ “Φετχουλ­λάχ Γκιουλέν- Μια ζωή υπηρεσίας: Γιατί ένας Μουσουλμάνος στοχαστής στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ έχει σημασία για τον κόσμο” σε μετάφραση Σωτήρη Λίβα.

 

 

Το Βιβλίο

Τζων Παλ

ΦΕΤΧΟΥΛΛΑΧ ΓΚΙΟΥΛΕΝ – ΜΙΑ ΖΩΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

ΜΙΑ ΖΩΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

ΓΙΑΤΙ ΕΝΑΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΣ ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ

ΣΤΗΝ ΠΕΝΣΥΛΒΑΝΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Μετάφραση-Επιμέλεια: Σωτήρης Λίβας

ISBN 978-960-02-3709-2, Σχήμα 14×21, Σελίδες 668, Τιμή: €22,00 (δεν συμπερ. 6% ΦΠΑ), Έκδοση Αθήνα 2020

 

Σε αυτή την πρώτη αγγλόφωνη βιογραφία του Φετχουλ­λάχ Γκιουλέν, ο ιστορικός Τζων Παλ μας ταξιδεύει σε έναν κόσμο σοφίας και αντιπαλότητας, από την Τουρκία της δεκαετίας του ’40 ως τις ΗΠΑ του 21ου αιώνα. Ο Παλ αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού ευσεβούς Μουσουλμάνου από ένα μικρό, απομακρυσμένο τουρκικό χωριό που έφθασε, με τη σκέψη και την έμπνευσή του, να βοηθήσει στη δημιουργία ενός παγκόσμιου κινήματος εκατομμυρίων ανθρώπων αφοσιω­μένων στην παιδεία, την κοινωνική επιχειρηματικότητα και τον διαθρησκευτικό διάλογο. Συγχρόνως καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ο Γκιουλέν έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας από την τουρκική αστυνομία, αντιμετωπίζεται ως απειλή από αυ­ταρχικούς τυράννους και, το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει χαρακτηρισθεί ως ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός της Τουρκίας από τον σημερινό δικτάτορα της χώρας. Έχοντας πραγματοποιήσει εκτεταμένη έρευνα επί του θέματος ο Παλ, με ζωντάνια, ανι­χνεύει τη ζωή και τη σκέψη του Γκιουλέν σε βάθος. Καταλήγει στα δικά του συμπεράσματα αλλά συγχρόνως αφήνει και τον αναγνώστη να αποφασίσει με γνώμονα το πλούσιο αποδεικτικό υλικό που παραθέτει γι’ αυτή την αναντίρρητα εξαιρετικά σημα­ντική προσωπικότητα.

Ο Παλ υφαίνει τη συναρπαστική ιστορία του σε έναν αφηγη­ματικό καμβά που σημαδεύεται από πέντε βασικά στοιχεία στη ζωή του Γκιουλέν: πλήρης αφοσίωση στις μη βίαιες πρακτικές του Ισλάμ, πλουραλισμός με αρχές, όπως εκδηλώνεται στη δέ­σμευση στον διάλογο, ολόψυχη ενσυναίσθηση, βαθιά συναισθη­ματική αποδοχή του πόνου όλης της ανθρωπότητας αλλά και προσπάθεια να ανακουφιστεί αυτός ο πόνος, συνεχής ενασχό­ληση με την πνευματική και επιστημονική μάθηση και ανάπτυξη ενός οργανωτικού προτύπου κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

 

 

Ο Συγγραφέας

O Τζων Παλ είναι Καθηγητής στη έδρα Peter Paul – Elizabeth Hagan, στο γνωστικό αντικείμενο της Ιστορίας του Χριστιανισμού, στο Ενιαίο Λουθη­ρανικό Πανεπιστήμιο της Φιλαδέλφειας/Γκέττυσμπεργκ. Ο Παλ είναι ιστορικός του Χριστιανισμού (με ειδίκευση στην ιστορία του Χριστιανισμού στην Αμερική), θεολόγος και ιεροκήρυκας, βραβευμέ­νος δάσκαλος, μουσικός και ακτιβιστής. Πτυχιού­χος του Πανεπιστημίου του Βαλπαραΐζο, τελείωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Λουθηρανικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Τριάδας και έλαβε τον διδακτορικό του τίτλο σπουδών από τη Θεολο­γική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σικάγου. Ο Δρ. Παλ έχει διδάξει στην Οξφόρδη, το Κέμπριτζ, το Στάνφορντ, το Γέιλ, το Πρίνστον και σε πολλά άλλα σημαντικά πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Επιπροσθέτως, έχει διατελέσει πάστορας, κήρυκας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου πολλών κοι­νωφελών οργανισμών. Αυτή την περίοδο γράφει βιβλίο με τίτλο: Προς μια Θρησκευτική Ειρήνη;

Ο Δρ. Παλ έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα, δοκίμια, μονογραφίες, άρθρα γνώμης και βιβλι­οκριτικές, έχει εκφράσει την άποψή του σε δεκά­δες συνεντεύξεις στο BBC και το ABC και είναι ο συγγραφέας έξι βιβλίων, με τελευταία τα Εμπορικά Κέντρα και άλλοι Ιεροί Τόποι: Δοξάζοντας τον Θεό παντού και Αυτοκρατορία της Θυσίας: Οι θρησκευ­τικές πηγές της αμερικανικής βίας.

 

Ο Μεταφραστής – επιμελητής

Ο Σωτήρης Λίβας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πρόεδρος του τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου και Διευθυντής του μεταπτυχιακού του προγράμματος σπουδών ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ. Έχει δημο­σιεύσει πέντε μονογραφίες, πενήντα επιστημονικά άρθρα (αρκετά από τα οποία αφορούν την κοινό­τητα του Χιζμέτ) και πέντε κεφάλαια σε συλλο­γικούς τόμους. Έχει επίσης μεταφράσει τέσσερα βιβλία και επιμεληθεί επιστημονικά άλλα τέσσερα.

 

 

0