Η τροφή που καταναλώνουμε, ο αέρας που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε και το κλίμα που κάνει τον πλανήτη μας φιλόξενο για τη ζωή προέρχονται όλα από τη φύση. Κάθε χρόνο, τα θαλάσσια φυτά παράγουν περισσότερο από το μισό οξυγόνο της ατμόσφαιρας, ενώ ένα ώριμο δέντρο καθαρίζει τον αέρα, απορροφώντας 22 κιλά διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνοντας στη θέση του οξυγόνο. Παρά τα όσα μας προσφέρει η φύση μας, εμείς συνεχίζουμε να την κακομεταχειριζόμαστε. Για αυτόν τον λόγο είναι επιτακτική η δράση όλων μας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι η πιο σημαντική ημέρα για περιβαλλοντική δράση. Από το 1974 γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, παρακινώντας κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, διασημότητες και πολίτες να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους κάθε φορά σε ένα επείγον περιβαλλοντικό ζήτημα.

 

Το 2020 το θέμα είναι η βιοποικιλότητα, ένα θέμα τόσο επείγον όσο και υπαρξιακό. Τα πρόσφατα γεγονότα όπως οι πυρκαγιές στη Βραζιλία, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία, οι επιδρομές ακρίδων στην ανατολική Αφρική και τώρα η πανδημία του κορωνοϊού αποδεικνύουν την αλληλεξάρτηση του ανθρώπου με τη φύση μέσα στην οποία κατοικεί.

 

Η φύση μας στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Για να φροντίσουμε τον εαυτό μας, πρέπει να φροντίσουμε τη φύση. Έφτασε η ώρα να ξυπνήσουμε, η ώρα να ακουστεί η φωνή μας, να αναλάβουμε δράση για τον Άνθρωπο και τον Πλανήτη.

 

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, Παγκόσμια Ημέρα για τη Φύση

  #fornature

 

Ο καθένας μας μπορεί να συμβάλει ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος. Από το να μειώσουμε ο καθένας μας το δικό του αποτύπωμα στη φύση, να στηρίξουμε περιβαλλοντικές οργανώσεις, να φτιάξουμε το δικό μας μικρό κήπο στο μπαλκόνι μας. Όλα όμως ξεκινούν από τη σωστή γνώση και πληροφόρηση.  Με αυτή τη σκέψη, σας προτείνουμε τη δική μας λίστα ανάγνωσης, με βιβλία που έχουν στο επίκεντρό τους το ενδιαφέρον για τη φύση.

#Βιβλιοποικιλότητα

 

Naomi Klein

“Στις Φλόγες”

 

Το πιο αναμενόμενο βιβλίο των ημερών

 

Από τη βραβευμένη δημοσιογράφο και συγγραφέα, ένα νέο βιβλίο που υποστηρίζει το New Green Deal, μας παρακινεί σε τολμηρή δράση και στοχεύει να μας κινητοποιήσει να αγωνιστούμε για τη ζωή μας όσο ακόμα υπάρχει χρόνος. Κυκλοφορεί στις 10 Ιουνίου σε μετάφραση Μιχάλη Μακρόπουλου.

 

Clifi και λογοτεχνία που νοιάζεται για τη φύση

 

Maja Lunde

“Η ιστορία των μελισσών” – “Η ιστορία του νερού”

 

Τα δύο πρώτα βιβλία της Τετραλογίας του Κλίματος της Νορβηγίδας Maja Lunde μέσα από τις συναρπαστικές τις αφηγήσεις γεφυρώνουν το παρελθόν με το μέλλον του πλανήτη μας και, μέσα από βαθιά ανθρώπινες ιστορίες, μας παρακινούν να αναλάβουμε δράση και να σκεφτούμε διαφορετικά για την κλιματική αλλαγή.

Μετάφραση: Σωτήρης Σουλιώτης (Η ιστορία των μελισσών), Δέσπω Παπαγρηγοράκη (Η ιστορία του νερού)

*H ιστορία του νερού κυκλοφορεί στις 10 Ιουνίου

 

J.M. G Le Clezio

“Άλμα”

O βραβευμένος με Νομπέλ Λογοτεχνίας J.M.G. Le Clézio μιλά με αλησμόνητο τρόπο για την πανταχού παρούσα ανθρώπινη βία και τα καταπατημένα παρθένα δάση, για τις έγκλειστες γυναίκες, τη γλώσσα και τις μειονότητες. Παράλληλα ασκεί κριτική στη ζωή στις πόλεις, την οποία θεωρεί πολύ βίαιη και επιθετική και νοσταλγεί μια πιο πρωτόγονη και αυθεντική ζωή.

Μετάφραση: Γιώργος Ξενάριος

 

 

Για να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τη φύση

οι μικροί αναγνώστες

 

Marie G. Rohde

“Πλανήτης SOS”

Ο Πλανήτης SOS είναι ένας από τους πλέον πρωτότυπους παιδικούς τίτλους που έχουν κυκλοφορήσει πάνω στη θεματική της προστασίας του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα ένα απαραίτητο βιβλίο για κάθε σύγχρονη σχολική και παιδική βιβλιοθήκη.

Κυκλοφορεί στις 10 Ιουνίου σε μετάφραση Αυγής Δαφερέρα.

 

Υuval Zommer

“Το μεγάλο βιβλίο των ζουζουνιών”

Ένα βιβλίο με συναρπαστική εικονογράφηση, που συστήνει στα παιδιά τον κόσμο των εντόμων που έρπουν, τσιμπούν και πετούν από τη βραβευμένη σειρά των Μεγάλων Βιβλίων του Yuval Zommer που κυκλοφορεί ήδη σε 25 χώρες.

Μετάφραση: Ηλιάνα Αγγελή

 

 

Για περαιτέρω μελέτη

 

Ιωάννης Γεντεκάκης

“Ατμοσφαιρκή Ρύπανση”

Στο βιβλίο αυτό αναπτύσσονται διεξοδικά αλλά με απολύτως κατανοητό τρόπο τα θέματα που άμεσα ή έμμεσα συνθέτουν το πρόβλημα «Ατμοσφαιρική Ρύπανση».

 

W.Nentwig, S.Bacher, R. Brandl

“Βασικές έννοιες οικολογίας”

Τα οικολογικά φαινόμενα περιγράφονται από το θεωρητικό επίπεδο μέχρι την πραγματική εφαρμογή τους, καθώς παράλληλα με την αναφορά των παραδειγμάτων γίνεται αναλυτική περιγραφή των μηχανισμών πρόκλησής τους.

Μετάφραση: Παναγιώτα I. Κεχαγιά

Επιστ. Επιμέλεια: Βασίλης Δέτσης

 

Οι εκδόσεις Κλειδάριθμος μας καλούν να ξεκινήσουμε από τη γνώση για να προχωρήσουμε στην πράξη.

 

 

0