Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορεί το βιβλίο «Αναζητώντας τον Άλλο Δρόμο. Στρατηγικές για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας» σε επιμέλεια των Λόη Λαμπριανίδη, Αντώνη Λιάκου και Γιώργου Σταθάκη.

 

 

Το Βιβλίο

Αναζητώντας τον Άλλο Δρόμο
Στρατηγικές για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας
Επιμέλεια: Λόης Λαμπριανίδης – Αντώνης Λιάκος – Γιώργος Σταθάκης
σελίδες: 541 • isbn: 978-960-435-867-0 • τιμή: 22 ευρώ

 

Το κεντρικό ερώτημα, όταν συζητάμε για το μέλλον αυτής της χώρας, είναι το πρόβλημα της οικονομικής ανάπτυξης: τι δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε, τι να κάνουμε και τι να αποφύγουμε. Tούτα τα ερωτήματα μας απασχολούν συστηματικά σε αυτόν τον συλλογικό τόμο.

Οι συγγραφείς του τόμου προσεγγίζουν το «ελληνικό αναπτυξιακό ζήτημα» μέσα από τα δομικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας και τη θέση της στον διεθνή καταμερισμό εργασίας. Η ισχνή παραγωγική και εξαγωγική βάση της οικονομίας, το μεγάλο ειδικό βάρος του τουρισμού, των κατασκευών και των υπηρεσιών, η δομή της απασχόλησης, η μετανάστευση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού (brain drain), το μόνιμο επενδυτικό κενό και το μόνιμο πρόβλημα του ισοζυγίου πληρωμών αναλύονται διεξοδικά.

Στο βιβλίο αυτό αποτυπώνονται οι έρευνες, οι σκέψεις και οι προτάσεις μιας νέας γενιάς οικονομολόγων και κοινωνικών επιστημόνων με διεθνή πανεπιστημιακή αλλά και κυβερνητική εμπειρία. Η ανάπτυξη δεν θεωρείται αποκλειστικά οικονομικό μέγεθος, αλλά ενσωματώνει και περιβαλλοντικές, κοινωνικές και πολιτισμικές διαστάσεις. Το βιβλίο είναι επίκαιρο γιατί τοποθετείται στο αναπτυξιακό δίλημμα που συνήθως τίθεται την επαύριο μιας μεγάλης κρίσης, υποστηρίζοντας ότι η ανασυγκρότηση της οικονομίας δεν πρέπει να στοχεύει απλώς στην αύξηση των οικονομικών μεγεθών, αλλά σε δομικές αλλαγές, προκειμένου η οικονομία να ακολουθήσει μια διαφορετική αναπτυξιακή τροχιά, ένα διαφορετικό αναπτυξιακό υπόδειγμα.

 

Οι συγγραφείς του τόμου:

Απόστολος Βέτσικας, Γιώργος Ιωαννίδης, Δημήτρης Καλλιώρας, Θανάσης Καλογερέσης,
Μαρία Καραμεσίνη, Παναγιώτης Κορκολής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, Παντελής Χ. Κωστής,
Λόης Λαμπριανίδης, Αντώνης Λιάκος, Βλάσης Μισσός, Ζαχαρίας Μπραγουδάκης, Μιχάλης Νικολακάκης,
Κώστας Πασσάς, Νίκος Ροδουσάκης, Αλέξανδρος Σελίμης, Δημήτρης Σιδέρης, Γιώργος Σταθάκης, Γιώργος Σταμπουλής, Ευγενία Φωτονιάτα

 

 

0