Bruce Lee «Γίνε σαν το νερό φίλε μου» | Βιβλιοπρόταση για το Σ/Κ

Το Τhe Book. Gr προτείνει γι’ αυτό το Σάββατοκύριακο το βιβλίο της Shannon Lee στο οποίο αναφέρεται στις διδασκαλίες του πατέρας της Bruce Lee, «Γίνε σαν το νερό φίλε μου» των εκδόσεων Κάκτος.

 

Όποτε ο πατέρας μου εστίαζε στον εαυτό του, παγιδευμένος στην ευφυία και στη μαχητικότητά του, συνοφρυωνόταν και ίδρωνε, ο Γιπ Μαν (ο sifu -δάσκαλος- του Bruce Lee) παρέμβαινε και του έλεγε να κάνει οικονομία δυνάμεων ακολουθώντας τη φυσική ροή των πραγμάτων. ≪Μην προσπαθείς να επιβληθεί στην φύση≫, του έλεγε. ≪Ποτέ μην αντιστέκεσαι σε κανένα πρόβλημα, αντίθετα έλεγξέ το ακολουθώντας τη ροή≫. Τελικά σταμάτησε τον νεαρό Μπρους και του είπε: ≪Μην εξασκηθείς αυτή τη βδομάδα. Πήγαινε σπίτι και σκέψου τι σου είπα≫.

 

Η Shannon Lee, 51 ετών σήμερα, αποφασίζει να μιλήσει για τις διδασκαλίες που άφησε ο πατέρας της μέσα από τον τρόπο ζωής και το έργο του. Ο Bruce Lee έφυγε από τη ζωή όταν εκείνη ήταν μόλις τεσσάρων. Παρόλα αυτά εξηγεί πως τον γνώρισε μέσα από την επίδραση που εκείνος είχε σε κάθε τι που υπήρχε γύρω της μεγαλώνοντας. Είχε διαποτίσει τα πάντα “σαν το νερό”. Ανασύρει μνήμες αλλά κυρίως μιλά γι’ αυτά που σαν απόσταγμα ζωής κληροδοτήθηκαν σε αυτήν μέσα από διηγήσεις τρίτων για τον πατέρα της. Επίσης παραθέτει αποσπάσματα από το ημερολόγιό του που κρατούσε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του όπως και γράμματα που αντάλλασσε με φίλους.

Μέσα σε όλα τα άλλα η Shannon Lee γράφει στην εισαγωγή, και το κράτησα γιατί όλα τα παιδιά είτε οι γονείς τους ήταν διάσημοι είτε όχι νιώθουν ένα ειδικό βάρος στο να τους ξεπεράσουν ή να τους κάνουν περήφανους, γράφει λοιπόν: “Πώς μπορεί κανείς να τιμήσει τη γενετική κληρονομιά του αλλά, ταυτόχρονα, να κατανοήσει ότι δεν σημαίνει τίποτα για την ψυχή του; Ή μήπως τελικά σημαίνει;≫.

Οφείλω να πω ότι εντυπωσιάστηκα. Πολλές στιγμές ένιωσα ευγνώμων για αυτά που διαβάζω. Είναι ένα υπέροχο δώρο για έναν νέο άνθρωπο. Στην ψυχή εννοώ.

 

Το σημαντικότερο είναι να θυμάστε ότι σκοπός μας δεν είναι να υιοθετήσουμε μια άκαμπτη στάση ή ένα αυστηρό πρόγραμμα που να οδηγεί κάπου. Άλλωστε, το βιβλίο αυτό είναι για το νερό. Και η ζωή δεν είναι ούτε άκαμπτη ούτε απόλυτα προγραμματισμένη και προβλέψιμη. 

Η ζωή είναι μία διαρκής διαδικασία συσχέτισης’ γι’ αυτό βγείτε από το καβούκι της απομόνωσης και της εικασίας και συνδεθείτε με ό,τι λέγεται. Μην καταλήξετε ότι ≪αυτό είναι έτσι≫ και το ≪άλλο αλλιώς≫. Αποδώ και πέρα μάθετε να διερευνάτε τα πάντα μόνοι σας. Η ολότητα της ζωής είναι μια αλήθεια που μπορεί να πραγματωθεί πλήρως μόνο όταν η ψευδής ιδέα του διακριτού εαυτού – του οποίου το πεπρωμένο αναλογίζεστε ξέχωρα από το όλον- εξαλειφθεί για πάντα.

Καλή ανάγνωση!

 

2