Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί η νουβέλα του Δημήτρη Νόλλα «Ματούλα Μυλλέρου, πάροικος και παρεπίδημος».

 

Το Βιβλίο

Δημήτρης Νόλλας
“Ματούλα Μυλλέρου, πάροικος και παρεπίδημος”
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία/Νουβέλα
ISBN: 978-960-572-458-0
ΣΕΛΙΔΕΣ: 112
ΣΧΗΜΑ: 13,5 Χ 20,5 εκ.
ΕΞΩΦΥΛΛΟ: Μαλακό
ΤΙΜΗ: 12,20€ (περιλαμβάνει ΦΠΑ 6%)
Διαθέσιμο και σε ebook

 

Το ακατάληπτο και απερινόητο.
Όπως η ζείδωρος αύρα ή ένα πεφταστέρι, έτσι και το πέρασμα μιας άσημης δασκάλας απ’ τη ζωή ενός ανδρικού σύμπαντος αφήνει όσους την συναναστράφηκαν έκθαμβους όσο και ανίκανους να κατανοήσουν την απώλειά της.

Δεν έχουμε μαρτυρία για την επίδραση που είχαν τα γεγονότα αυτά πάνω της, εκτός από τις νύξεις που κάνει η ίδια στα σημειωματάριά της, µε τα οποία δεν ξέρει ακόμη και σήμερα τι να κάνει ο Αντωνάκης, ως άτυπος κληρονόμος της, πνευματικός τουλάχιστον. Η αλήθεια είναι, όπως τουλάχιστον τη μετέφερε ο Αντωνάκης σε µένα και όσους ήθελαν να τον ακούσουν, πως όλα αυτά που ακολούθησαν μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα φανερώνουν ότι η ακατανόητη μεταστροφή της για τους μέχρι τότε γνωστούς της ακουμπούσε, αν δεν οφειλόταν αποκλειστικά, στα όσα είχε ζήσει στο Μόναχο εκείνους τους πρώτους μήνες του 1919, που είχαν αφήσει το σημάδι τους στον μετέπειτα βίο της.

 

«Ο Δημήτρης Νόλλας έχει το θεϊκό χάρισμα, σε κάθε καινούργιο βιβλίο του, να μας παρασέρνει στα άδυτα της φαντασίας, την έξαψης, της έκπληξης, να μας προμηθεύει με “τροφή” για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Χρίστος Παπαγεωργίου, diastixo.gr

 

Ο Συγγραφέας

Ο Δημήτρης Α. Νόλλας γεννήθηκε το 1940 στην Αδριανή Δράμας από γονείς Ηπειρώτες. Η οικογένεια του εκτοπίστηκε από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής και εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα το 1943.

Σπούδασε στην Αθήνα και την Φρανκφούρτη νομικά και κοινωνιολογία, χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του καθώς η χρεοκοπία της οικογενειακής επιχείρησης, απ’ την οποία αντλούσε το εισόδημά του, τον υποχρέωσε να οδηγηθεί αρκετά νωρίς στην βιοπάλη. Έκτοτε έζησε και εργάστηκε για μεγάλα διαστήματα στην πάλαι ποτέ Δ. Ευρώπη (1962-1975).

Έγραψε και ραδιοσκηνοθέτησε παιδικές εκπομπές για το ραδιόφωνο και σκηνοθέτησε για την κρατική τηλεόραση ενημερωτικές εκπομπές (1975-97).

Δίδαξε τεχνική σεναρίου στο τμήμα επικοινωνίας του Παντείου Πανεπιστημίου (1993-95). Στην δεκαετία του ’80 συνεργάστηκε σε σενάρια κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών με τους σκηνοθέτες Χατζή, Παναγιωτόπουλο, Αγγελόπουλο, Σμαραγδή, Λαμπρινό και Βούλγαρη. Μεταξύ 2004-2007 διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.

Διακρίσεις:
– Ford Foundation grant (1975-76)
– Fulbright Grand για το International Writing Program του Πανεπιστημίου της lowa (1978)
– Κρατικό Βραβείο Διηγήματος (1983)
– Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος (1993)
– Βραβείο Διηγήματος περιοδικού Διαβάζω (1996)
– Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για τη συλλογή διηγημάτων “Ο παλαιός εχθρός” (2004)
– Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος (2014)

Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορούν: η συλλογή διηγημάτων Στον τόπο (2012), το βιβλίο Οι ιστορίες είναι πάντα ξένες (2016) που περιλαμβάνει το σύνολο του έως τώρα διηγηματογραφικού του έργου και τα βιβλία της τριλογίας του Δύσκολοι καιροί, τα μυθιστορήματα Το ταξίδι στην Ελλάδα (2013)[Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2014], Μάρμαρα στη μέση (2015) και Ο κήπος στις φλόγες (2017).

 

 

0