Από τις εκδόσεις Ψυχογιός επανακυκλοφορεί η εμβληματική κοινωνική τριλογία του Γρηγορίου Ξενόπουλου.

 

 

Τα μυθιστορήματα Πλούσιοι και Φτωχοί (1919), Τίμιοι και άτιμοι (1921) και Τυχεροί και άτυχοι (1924) εντάσσονται στην «κοινωνική τριλογία» και θεωρούνται από τα σημαντικότερα και πιο φιλόδοξα έργα του Γρηγορίου Ξενόπουλου.Στο Πλούσιοι και Φτωχοί επιχειρεί μια μεγάλη τομή στην κοινωνία της εποχής του. Μια ακτινογραφία. Δίχως διδακτισμό και ηθικολογία, περισσότερο ως παρατηρητής και ανατόμος (επηρεασμένος προφανώς από τον θετικισμό), ο Ξενόπουλος έδωσε ένα έργο που εντάσσεται στο ευρωπαϊκό ρεύμα του κοινωνικού ρεαλισμού.
Από τον πρόλογο του Νίκου Βατόπουλου.

Το Τίμιοι και Άτιμοι, όμως, ως σύνθεση και ως πεδίο διασταύρωσης πολλών αντιθέσεων (πολιτικοί και πολίτες, εύποροι και ολιγαρκείς, αστοί και μικροαστοί, αθώοι και δολοπλόκοι) μπορεί να μας χρησιμεύσει ως απάντηση στο αν όντως τα κειμενικά δεδομένα ενός μυθιστορήματος αρκετές φορές ξεπερνούν τις αρχικές προθέσεις ενός συγγραφέα.
Από τον πρόλογο του Αλέξη Σ. Ζήραστο Τίμοι και Ατιμοι.

Στο Τυχεροί και άτυχοι η μαγική σκέψη (ο αυθαίρετος και παράλογος συσχετισμός γεγονότων με υποθετικά αίτια) επιμένει μέχρι και την ύστατη αράδα, περισσότερο, όμως, για να τροφοδοτήσει τις ανάγκες του ψυχολογικού θρίλερ και των ανατροπών της πλοκής. Γιατί έξω από αυτά, οι άνθρωποι προσδιορίζουν την ψυχολογική και την κοινωνική τους υπόσταση με βάση τις ικανότητές τους να πράξουν, να δημιουργήσουν και να καθιερωθούν σε έναν κόσμο υγιώς υψηλού ανταγωνισμού και παραγωγικών προκλήσεων, τον κόσμο του αστικού μυθιστορήματος – τουλάχιστον του αστικού μυθιστορήματος όπως το εισηγήθηκε ο Ξενόπουλος.
Από τον πρόλογο του Βαγγέλοι Χατζηβασιλείου

 

 

Τα βιβλία

 

Γρηγόριος Ξενόπουλος

“Πλούσιοι και φτωχοί”

Σελίδες 440

Τιμή: 16,60 €

ISBN      978-618-01-4931-9

Σχήμα (πλάτος x ύψος)  14 x 21 cm

Βιβλιοδεσία       Μαλακό εξώφυλλο

ISBN e-book       978-618-01-4932-6

Ελληνική λογοτεχνία Κοινωνικό Ηλικία 18+

 

Υπάρχουν, άραγε, στον κόσμο δυο ράτσες ξεχωριστές; Αυτοί που γεννιούνται για να είναι πλούσιοι κι αυτοί που είναι προορισμένοι να παραμείνουν για πάντα φτωχοί;

Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος μας διηγείται μια ιστορία δύο καλών φίλων από τη Ζάκυνθο, που μεγαλώνουν μαζί στο νησί τους κι έπειτα σπουδάζουν στην Αθήνα, ακολουθώντας, όμως, ο καθένας διαφορετική πορεία. Από τη μία, Ο Πώπος Δαγάτορας, μοναχοπαίδι ευκατάστατης οικογένειας ξυλεμπόρων, σπουδάζει για να ακολουθήσει πανεπιστημιακή σταδιοδρομία. Από την άλλη, ο Αντώνης Ρουκάλης, παιδί ξεπεσμένης αριστοκρατικής οικογένειας, που στο τέλος καταφέρνει να ανελιχθεί και πάλι κοινωνικά.

Δύο νέοι, μαζί από παιδιά, γείτονες, συμμαθητές, που, από ένα σημείο και μετά, οι δρόμοι τους χωρίζουν. Παραμένουν φίλοι, αλλά ανάμεσά τους ορθώνεται ένα τείχος, δημιουργείται ένα αγεφύρωτο χάσμα. Φαίνεται πως, τελικά, οι αξίες του ενός είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με τις αξίες του άλλου: από τη μία η κοινωνική καταξίωση και η επιτυχία, αποτέλεσμα προσοδοφόρου δραστηριότητας, και από την άλλη η κοινωνική «αποτυχία», αποτέλεσμα οικονομικής καταστροφής. Δύο παράλληλες ιστορίες ζωής που γεννούν ερωτήσεις, τις απαντήσεις των οποίων οι ήρωες δε σταματούν να αναζητούν.

Το έργο ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΚΑΙ ΦΤΩΧΟΙ, μαζί με τα μυθιστορήματα ΤΙΜΙΟΙ ΚΑΙ ΑΤΙΜΟΙ και ΤΥΧΕΡΟΙ ΚΑΙ ΑΤΥΧΟΙ εντάσσονται στην «κοινωνική τριλογία» και θεωρούνται από τα σημαντικότερα έργα του Γρηγορίου Ξενόπουλου.

 

Γρηγόριος Ξενόπουλος

“Τίμιοι και άτιμοι”

Σελίδες 400

Τιμή: 16,60 €

ISBN      978-618-01-4935-7

Σχήμα (πλάτος x ύψος)  14 x 21 cm

Βιβλιοδεσία       Μαλακό εξώφυλλο

ISBN e-book       978-618-01-4936-4

Ελληνική λογοτεχνία Κοινωνικό Ηλικία 18+

 

Υπάρχουν τίμιοι και άτιμοι άνθρωποι; Μπορεί ένας κατά συνθήκη τίμιος άνθρωπος να είναι άτιμος, και ένας κατά συνθήκη άτιμος μπορεί να είναι τίμιος; Τι σημαίνει τιμιότητα και τι ατιμία;

Ο Δήμος Σπάθης, γιος ενός Ζακυνθινού εμπόρου, ονειρεύεται να ξεφύγει από την οικογενειακή επιχείρηση, για την οποία τον προορίζει ο πατέρας του, και εισάγεται στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Η γνωριμία και ο αμοιβαίος έρωτας ανάμεσα σ’ εκείνον και στην Αγγέλα, κόρη ενός βουλευτή του τρικουπικού κόμματος, γεννά αισιοδοξία και όνειρα για το μέλλον, τα οποία, όμως, μοιραία ανακόπτονται. Η ιστορία αγάπης μετατρέπεται σε υπόθεση εκδίκησης και σε ατέρμονη καταδίωξη.

Ένας άνθρωπος, που στη νεότητά του ήταν βέβαιος ότι αρκούν η εντιμότητα και η ελκυστική εξωτερική εμφάνισή του, τελικά διαψεύδεται. Ο θάνατος, η ηττημένη εγκαρτέρηση και η συντριβή τον οδηγούν στη διαπίστωση ότι καμία κοινωνική θέση και κανένα επάγγελμα δεν προσδιορίζουν τον άνθρωπο ως έντιμο ή άτιμο. Ο άνθρωπος είναι έντιμος ή άτιμος χάρη στον χαρακτήρα του και μόνο.

Ο Ξενόπουλος, με τη δεξιοτεχνία της αφήγησής του και με φόντο την Αθήνα των τελών του 19ου αιώνα, πλάθει μια ιστορία ικανή να συγκινήσει, αλλά και να προβληματίσει ακόμα και τον σημερινό αναγνώστη. Στοχάζεται πάνω στις κοινωνικές αδικίες των ισχυρών εναντίον των αδύναμων, οι οποίες επαναλαμβάνονται μέχρι και σήμερα με σχεδόν τον ίδιο τρόπο.

Το έργο ΤΙΜΙΟΙ ΚΑΙ ΑΤΙΜΟΙ, μαζί με τα μυθιστορήματα ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΚΑΙ ΦΤΩΧΟΙ και ΤΥΧΕΡΟΙ ΚΑΙ ΑΤΥΧΟΙ εντάσσονται στην «κοινωνική τριλογία» και θεωρούνται από τα σημαντικότερα έργα του Γρηγορίου Ξενόπουλου.

 

Γρηγόριος Ξενόπουλος

“Τυχεροί και άτυχοι”

Σελίδες 336

Τιμή: 14,40 €

ISBN      978-618-01-4933-3

Σχήμα (πλάτος x ύψος)  14 x 21 cm

Βιβλιοδεσία       Μαλακό εξώφυλλο

ISBN e-book       978-618-01-4934-0

Ελληνική λογοτεχνία Κοινωνικό Ηλικία 18+

 

Υπάρχουν άνθρωποι που γεννιούνται άτυχοι και άλλοι που γεννιούνται τυχεροί; Τι είναι «καθαυτό καλοτυχία και κακοτυχία;» Τύχη και Ευτυχία είναι δύο έννοιες διαφορετικές;

Ο Ρίτσος Καλογεράς εχθρεύεται και ανταγωνίζεται τον παιδικό του φίλο, Στέλιο Ζόντο, θεωρώντας τον ευνοημένο από την τύχη. Χρόνια μετά, οι δρόμοι τους ξανασυναντιούνται και η φιλία τους ξαναγεννιέται. Ωστόσο, ο φόβος της ατυχίας είναι ακόμα βαθιά ριζωμένος στην ψυχή του Ρίτσου και διαφεντεύει τη ζωή του, καθώς οι προσωπικές του δυσκολίες έρχονται σε αντίθεση με τις επιτυχίες του Στέλιου. Η Ρόζα, μια κακότυχη κοπέλα, θα ξυπνήσει τον έρωτα στην καρδιά του Στέλιου και ένα διαμάντι θα είναι αρκετό για να αλλάξει την κακοτυχία, να χαρίσει ευτυχία, να προσφέρει κύρος και κατακτήσεις πλούτου.

Ο Ρίτσος παλεύει σ’ όλη του τη ζωή να απαντήσει σε ένα ερώτημα: είναι οι τυχεροί πάντα ευτυχισμένοι και πάντα δυστυχισμένοι οι άτυχοι; Θα καταφέρει, τελικά, να φτάσει στο συμπέρασμα που αναζητά; Ποιος από τους δύο φίλους είναι ο πραγματικά άτυχος;

Ο Ξενόπουλος, δεινός ψυχογράφος, δημιουργεί ένα ψηφιδωτό με ήρωες ολότελα ανθρώπινους, αληθινούς, με αδυναμίες και αρετές. Ο αναγνώστης, ακόμα και μέχρι σήμερα, δεν μπορεί παρά να ταυτιστεί με τα αισθήματά τους, να συγκινηθεί βαθύτατα, συνειδητοποιώντας ότι κι αυτός έρχεται αντιμέτωπος με τα ίδια ερωτήματα.

Το έργο ΤΥΧΕΡΟΙ ΚΑΙ ΑΤΥΧΟΙ, μαζί με τα μυθιστορήματα ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΚΑΙ ΦΤΩΧΟΙ και ΤΙΜΙΟΙ ΚΑΙ ΑΤΙΜΟΙ εντάσσονται στην «κοινωνική τριλογία» και θεωρούνται από τα σημαντικότερα έργα του Γρηγορίου Ξενόπουλου.

 

Ο Συγγραφέας

Ο ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΣ (1867-1951) γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στη Ζάκυνθο και το 1883 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Θεωρείται ένας από τους βασικότερους εκπροσώπους του αστικού μυθιστορήματος. Μέσα από τα έργα του, τα οποία διαδραματίζονται στην Αθήνα ή τη Ζάκυνθο, ασκεί κριτική στα ήθη και στην κοινωνία της εποχής του. Τα κείμενά του, φιλολογικού και κριτικού περιεχομένου, μεταφράσεις, επιφυλλίδες, αλλά και πλήθος διηγημάτων και μυθιστορημάτων, τα δημοσίευε σε έντυπα της εποχής του, όπως η Διάπλασις των Παίδων, τα Παναθήναια, η Εστία, τα Αθηναϊκά Νέα, το Έθνος και η Καθημερινή. Συνέγραψε επίσης πολυάριθμα θεατρικά έργα, τόσο δράματα όσο και κωμωδίες.

Το 1923 του απονεμήθηκε το Εθνικόν Αριστείον Γραμμάτων και Τεχνών και το 1926 ίδρυσε ο ίδιος το περιοδικό Νέα Εστία. Το 1931 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και, δέκα χρόνια αργότερα, το 1941, έγινε διευθυντής του περιοδικού η Διάπλασις των Παίδων. Το 1951 δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Νέα Εστία το τελευταίο διήγημά του, με τίτλο τρείς λέξεις – τρεις τάξεις. Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος έφυγε από τη ζωή την ίδια χρονιά, έπειτα από σύντομη ασθένεια.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα έργα του βρίσκονται η κοινωνική τριλογία Πλούσιοι και φτωχοί, Τίμιοι και άτιμοι, Τυχεροί και άτυχοι, τα μυθιστορήματα Αναδυομένη, Μυστικοί αρραβώνες και Ο κατήφορος, καθώς και τα θεατρικά έργα Στέλλα Βιολάντη, Το μυστικό της Κοντέσας Βαλέραινας και Ο ποπολάρος.

 

 

0