Το The Book.Gr  προτείνει για αυτόν τον μήνα το βιβλίο του Νίκου Σκορίνη “Όπου κι αν πας να μη χαθείς” από τις εκδόσεις Λιβάνη και το βιβλίο της Σεμίνας Διγενή “Οι Αταίριαστοι” από τις εκδόσεις Κάκτος.

 

 

Η περιπλάνηση ενός ταξιδευτή μέσα από χώρες, γεγονότα, αγάπες, απογοητεύσεις, με την ελπίδα όμως, πως πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που κρατούν τη σκυτάλη για ένα καλύτερο κόσμο!

Αφιερωμένο στους ξεριζωμένους ανθρώπους όλων των εποχών…

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο και τον συγγραφέα

Μια περιπλάνηση από το 1950 μέχρι τις μέρες μας. Aπό τον Ταΰγετο στο Βανκούβερ, στην Αθήνα, στο Ανατολικό Βερολίνο, στην Κούβα, στη Βουδαπέστη, στη Μοζαμβίκη, στην πρωτεύουσα του Κονγκό Κινσάσα και τέλος στο Αιγαίο.

Κάθε αγάπη και ένας σταθμός. Κάθε αγάπη και μια ιστορία. Πολλές πατρίδες και ασίγαστοι πόθοι.Ο μεγάλος του πόθος η ελπίδα για το αύριο. Ο μεγάλος του πόθος ο άνθρωπος. Μια πορεία με ελπίδες, έρωτες, διαψεύσεις, ανατροπές και συγκρούσεις.

Ένας ασυμβίβαστος πρωταγωνιστής, που μάχεται για τη ζωή τη δική του και των άλλων. Θα δικαιωθεί; Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα-ποταμός

 

Ο Νίκος Σκορίνης γεννήθηκε στην Παλαιόβρυση Λακωνίας. Εργάστηκε στον χώρο της μουσικής και του βιβλίου ως επιχειρηματίας επί τριάντα πέντε χρόνια. Υπήρξε εκδότης και διευθυντής του περιοδικού Άσμα το Ελληνικόν (1995).

Αρθρογραφεί τακτικά στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο και συμμετέχει πολλά χρόνια στα κοινά για έναν καλύτερο και δικαιότερο κόσμο. Το 2012 εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα, “Δυτικοανατολικά της Γης”, από τις Εκδόσεις Καμπύλη. Ακολούθησαν τα βιβλία «Ακύμαντοι», «Δυτικοανατολικά της γης» και «Όπου κι αν πας να μη χαθείς».

 

 

Σ´ ένα Κόκκινο Ουρανοξύστη, στο μεταιχμιακό σύμπαν μιας εξαϋλωμενης, ουτοπικής πόλης, ζουν κάποια μαγικά πλάσματα…

Η γυναίκα που τους φροντίζει, μαγεύεται…

Από τον Προύστ μέχρι τη Νίνου, από τον Σιδηρόπουλο ως τον Κομπέιν, από τον Αινστάιν ως τον Βέγγο και άλλους πολλούς!!

Και τι περίεργο; Όλοι καταφέρνουν να συνεννοηθούν άψογα, ακόμη και μέχρι το τέλος που κανείς δεν περιμένει.

Με επιλογές εποχών, περιοχών, συναισθημάτων, η συγγραφέας δημιουργεί στενή σχέση μαζί τους και ζει μέσα στην αλλόκοτη παράταση των ζώων τους… με ό,τι σημαίνει αυτό…

Λίγα λόγια για το βιβλίο και την συγγραφέα

«Οι Απείθαρχοι», μια σύνθεση έρευνας, μελέτης και μυθοπλασίας, με εξώφυλλο έναν υπέροχο πίνακα του διεθνούς εικαστικού Κωστή Γεωργίου και επιμέλεια Γιώργου Προεστού, μας μεταφέρουν στο «μεταιχμιακό» σύμπαν μιας εξαϋλωμένης ουτοπικής πόλης, όπου ζουν κάποια μαγικά πλάσματα που … δεν χωρούν πουθενά.

Σ’ αυτό το πεδίο των απροσδόκητων συναντήσεων και αισθητηριακών εμπειριών, η γυναίκα που τους φροντίζει σαγηνεύεται απ’ αυτούς και δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς με όλους τους ενοίκους των ορόφων του Επανασχεδιασμού, των Τραυμάτων, των Αυτοκτονιών, της Εντροπίας, του Τίποτε, του Παιδικού Εαυτού, των Πειραμάτων, μέχρι και του Ρετιρέ της Λήθης. Με βοηθούς δύο παράξενους επιστάτες, που συνεχώς μεταμορφώνονται ρουφώντας κάθε σταγόνα δανεικών ζωών, συμβιώνει με τον Μπόουι, τον Λένιν, τον Προυστ, τη Νίνου, τον Μπέρνχαρντ, τον Αϊνστάιν, τον Βάρναλη, τη Γουάινχαουζ, τον Σιδηρόπουλο, τον Χόκινγκ, τον Βέγγο, τον Κομπέιν, τον Μπαρτ, την Κέιν, τον Πικάσο, τη Μονρόε και άλλους. Θα καταφέρει τελικά ο παράδοξος κόσμος των Απείθαρχων, να πάρει μια καθοριστική απόφαση για τη Μνήμη.

Οι ένοικοι των ορόφων του Επανασχεδιασμού, των Τραυμάτων, των Αυτοκτονιών, της Εντροπίας, του Παιδικού Εαυτού, των Πειραμάτων κ.α (που τόσον καιρό στο σύμπαν, δεν είχαν ενημέρωση για τον τελικό προορισμό τους), ”ξαναζούν” για λίγο ακόμη και συνυπάρχουν σ’ αυτόν τον χώρο αναμονής.

Κάποιοι γίνονται φίλοι και αλληλοπροστατεύονται, κάποιοι εραστές, κάποιοι παραμένουν εχθροί στην αιωνιότητα, κάποιοι γίνονται οικογένεια, κάποιοι κάνουν συνέχεια πάρτι, κάποιοι δε σταματούν να αυτοκτονούν, άλλοι επινοούν νέες μορφές αντίστασης και κάποιοι άλλοι, επισκέπτονται τακτικά το Ρετιρέ της Λήθης, όπου εξαγνίζονται από επώδυνες ή τοξικές αναμνήσεις. Εκεί, ένα παντοδύναμο detox, διαλύει βασανιστικές λύπες διαρκείας, απομακρύνει νεκρά κύτταρα ενοχών, εξαφανίζει ανεπιθύμητα φουσκώματα του στρες και επουλώνει ματωμένες ραγάδες αναμνήσεων .

Σπουδαίοι άνθρωποι του θεάτρου, εμπλέκονται με τα κεφάλαια του βιβλίου, μέσα από μικρά videos -μονόπρακτα, που μπορεί κανείς να παρακολουθήσει στα socialmedia του “Κάκτου” και της συγγραφέως.

 

Η Σεμίνα Διγενή γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Σιένα και Ηλεκτρονική Δημοσιογραφία στη Ρώμη. Υπήρξε μέλος της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών Ιταλίας STAMPA ESTERA. Εργάστηκε ως ελεύθερη ρεπόρτερ και αρθρογράφος στις εφημερίδες «Ελευθεροτυπία», «Αυγή», «Εξόρμηση», «Απογευματινή», «Έθνος της Κυριακής», «Αδέσμευτος Τύπος», «Real News», στην ιταλική «ΑVANTI», στα ραδιόφωνα του ΣΚΑΪ, του ΑΝΤ1, του Δεύτερου Προγράμματος της ΕΡΤ, στον Real FM και σε πολλά περιοδικά.

Υπήρξε αρχισυντάκτρια, project manager, σκηνοθέτις, εμπνεύστρια πολλών τηλεοπτικών projects που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία και παρουσιάστρια δεκάδων εκπομπών στη δημόσια και ιδιωτική τηλεόραση από το 1982 μέχρι το 2009. Ανάμεσά τους οι εκπομπές «Τρεις στον αέρα», «Εδώ και σήμερα», «Μade in Greece», «Ιστορίες γι’ αγρίους», «Μηχανή του χρόνου», «Πες το στη Σεμίνα», «Άνθρωποι», «Ώρα Ελλάδος», «Αταίριαστοι», «Εντιμότατοι φίλοι», «Κοίτα τι έκανες», «Τοp Stories» κ.ά. Διετέλεσε, επίσης, Διευθύντρια Προγράμματος του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA, Σύμβουλος Προγράμματος στην ΕΡΤ, Σύμβουλος Πολιτισμού του Δημάρχου Πατρέων και παραγωγός ντοκιμαντέρ σε Αμερική, Κούβα, Γαλλία, Μεγ. Βρετανία, Κίνα, Μογγολία, Ν. Αφρική, Σρι Λάνκα, Γερμανία κ.α.

Έχει βραβευτεί με 19 βραβεία για το έργο της στην ελληνική τηλεόραση και δημοσιογραφία. Έχει ιδρύσει την εταιρεία επικοινωνίας Brainco S.A. και το site onlytheater.gr.

Τα τελευταία εννέα χρόνια είναι υπεύθυνη πολιτισμού και αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Real Νews» και παρουσιάζει την εβδομαδιαία δίωρη εκπομπή «Feeling Good» στον Real FΜ.

Τον Νοέμβριο του 2018 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Κίτρινο Υποβρύχιο», το οποίο έγινε best seller.

 

 

2