Τη σειρά δοκιμίων Altera Pars συνεχίζει ένα κείμενο της Ελένης Γαληνού για το βιβλίο της “Σε μαύρο φόντο” που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα.

 

Κείμενο: Ελένη Γαληνού

 

Το καινούργιο μου βιβλίο μου ΣΕ ΜΑΥΡΟ ΦΟΝΤΟ, κυκλοφόρησε στις 7 Απριλίου 2021 από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ και ξετυλίγει μια συναρπαστική ιστορία που πιστεύω πως θα συγκινήσει τους αναγνώστες.

Αποφάσισα αυτή τη φορά να δώσω μια επιπλέον μεταφυσική πινελιά μέσα από μια γνωστή θεωρία: Την κάθοδο του πνεύματος στην ύλη. Κατά καιρούς έχουν γραφτεί πολλά για αυτό το θέμα και έχουν ασχοληθεί πολλά και διαφορετικά φιλοσοφικά ρεύματα. Έτσι επέλεξα ενδιαφέροντα στοιχεία για να χτίσω μια ιντριγκαδόρικη ιστορία κρατώντας ωστόσο μια ισορροπία ανάμεσα σε κοινωνικό και μεταφυσικό, όπως και σε προηγούμενα βιβλία μου, γιατί φυσικά το βιβλίο, δεν μιλάει μόνο γι’ αυτό. Επίσης είναι δοσμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται εύκολα κατανοητό ακόμα και από αναγνώστες που δεν γνωρίζουν τίποτα για τέτοιες θεωρίες.

Σκοπός του βιβλίου πάνω απ’ όλα είναι να ψυχαγωγήσει τον αναγνώστη, να τον κάνει να περάσει καλά, να τον εντυπωσιάσει με την πρωτοτυπία του θέματος και να τον ταξιδέψει σε μια φανταστική ιστορία που ίσως κρύβει βαθιές αλήθειες. Το κοινωνικό, το ερωτικό, το φιλοσοφικό και το πνευματικό μέρος που θα συναντήσει, πλάι σε μια αναπάντεχη πλοκή με μυστήριο και πολλές ανατροπές που διαδέχονται η μια την άλλη, θα τον κρατήσει σε ενδιαφέρον και αγωνία. Υπάρχει ωστόσο και ένα πλούσιο υλικό για σκέψη. Το πόσο θα σταθεί ο καθένας είναι θέμα δικό του.

Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, όπου υπάρχει μια κάθετη πτώση αξιών, ηθών και πνευματικότητας, αυτή η ιστορία έρχεται να ταράξει τα νερά και να κάνει το μυαλό να δει τη ζωή μέσα και από άλλες οπτικές γωνίες, πιο ουσιαστικές και ανατρεπτικές. Να ωθήσει τον καθένα μας να στραφεί προς τα μέσα του και να καταλάβει ποιος πραγματικά είναι και πού πηγαίνει. Να προτιμήσει να, είναι, απ’ το να, έχει.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Τα σημάδια της Μοίρας είναι πολλά αρκεί να καταφέρει να τα δει. Το πεπρωμένο είναι ένας στόχος που πρέπει να ανακαλύψει και να εκπληρώσει… Ίσως μετά από αυτήν την ιστορία, κάποιοι νιώσουν πως η Μοίρα έχει πιο ενδιαφέρουσα μορφή από αυτήν που πίστευαν και ίσως ο φόβος του θανάτου να μην είναι πια φόβος.

Το μυθιστόρημα κινείται απ’ το 2.000 περίπου ως σήμερα. Κάνει ωστόσο μια ολιγοσέλιδη βουτιά στην αρχαία Ελλάδα μιλώντας για ένα μυστικό Τάγμα. Μια μυστική αδελφότητα που επιβιώνει ως σήμερα προστατεύοντας άκρως σημαντικά κειμήλια ακόμα και με τη ζωή της.

Η ηρωίδα μου, η Δάφνη, είναι μια τριαντάχρονη γυναίκα που θα μπορούσε να είναι μια φίλη μας, ένας άνθρωπος που ζει ανάμεσά μας. Είναι ανθρώπινη, ευαίσθητη, ευάλωτη αλλά και δυνατή. Περνάει από πάρα πολλά στάδια μέχρι να φτάσει στην αλήθεια της και την εσωτερική της γαλήνη. Δυσκολεύεται να δει τα σημάδια της Μοίρας… Ο έρωτας φέρνει μια νέα πνοή στη ζωή της και εκείνη μαγεμένη τον ακολουθεί… Τα απρόοπτα όμως καραδοκούν. Οι αποκαλύψεις είναι συγκλονιστικές και ανατρέπουν τα πάντα γύρω της, όμως εκείνη παλεύει με όλες της τις δυνάμεις μέχρι το τέλος κι εκεί, την περιμένει η πιο συγκλονιστική αλήθεια.

 

 

Λίγα λόγια για την υπόθεση

Ανάμεσα στο πεπρωμένο, τη ζωή και το θάνατο

υπάρχει μια μεγαλειώδης λησμονημένη αλήθεια.

Ένα κειμήλιο αποκάλυψη,

προστατευμένο για χιλιετίες από μια μυστική αδελφότητα.

Η νεαρή ζωγράφος, Δάφνη Μελίτη, ετοιμάζει τη νέα της έκθεση με θέμα πορτραίτα σε μαύρο φόντο, όλα δημιουργήματα της φαντασία της. Όσο όμως τα ζωγραφίζει, κάτι ανεξήγητο, την ωθεί να φτιάξει μια δεύτερη εκδοχή τους και να εντάξει στα έργα και τον εαυτό της. Μετά την έκθεση, περίεργες συμπτώσεις της αποκαλύπτουν πως οι άνθρωποι στους πίνακες είναι ολόιδιοι με υπαρκτά πρόσωπα. Προσπαθώντας να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει, έρχεται άλλη μια συγκλονιστική διαπίστωση:

Ο ένας μετά τον άλλον αρχίζουν να πεθαίνουν.

Η Μοίρα, πιο αληθινή από ποτέ, ξεδιπλώνει τα σημάδια της, όμως η Δάφνη, ζει για πρώτη φορά τον απόλυτο έρωτα με τον Νικόλα και δυσκολεύεται να τα δει. Οι δυο τους, νιώθουν σαν γνώριμες ψυχές που επιτέλους συναντήθηκαν. Κι ύστερα…

Κάιρο, Πράγα, Παρίσι, Αμοργός, ένα ταξίδι φυγής και εσωτερικής αναζήτησης που αλλάζει εντελώς τη ζωή της. Πλησιάζοντας στη λύση του μυστηρίου την περιμένει η πιο συγκλονιστική αλήθεια…

Τίποτα από όσα πίστευε ως τώρα δεν θα είναι πια ίδιο.

 

Μια ιστορία σταθμός

για το θαύμα της ζωής και της αιώνιας αγάπης.

 

Το βιβλίο της Ελένης Γαληνού “Σε μαύρο φόντο” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα

 

Η Ελένη Γαληνού γεννήθηκε στην Αθήνα, κατάγεται από τη Μυτιλήνη και σήμερα κατοικεί στα Μελίσσια. Σπούδασε στη Σχολή Βακαλό Διακοσμητική και Γραφικές Τέχνες και εργάστηκε πάνω στο αντικείμενό της για περίπου δέκα χρόνια. Αρκετά νωρίς φιλοτέχνησε δύο προσωπικές σειρές χιουμοριστικών σκίτσων που έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη φωτογραφία, τη ζωγραφική, την ποίηση και τη στιχουργική.

Τον Μάιο του 2007 πραγματοποίησε την πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής με θέμα Σύννεφα. Ακολούθησαν δύο ακόμα ομαδικές εκθέσεις στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, το 2007 και το 2008. Με τη λογοτεχνία ασχολείται αρκετά χρόνια και, επιθυμώντας να εμβαθύνει στην έννοια και την τεχνική του μυθιστορήματος, το 2007 παρακολούθησε μαθήματα δημιουργικής γραφής.

Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Έχει συμμετάσχει στο συλλογικό έργο Η Πόλη Φοβάται με το διήγημα …για ένα τσιγάρο! Έχει γράψει τα μυθιστορήματα: Όταν Στέρεψε η Αντοχή (2013), Πέρα από τις Κόκκινες Γραμμές (2014), Ακόμη Θυμάμαι (2015). Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα Όσα δεν Έγιναν Λέξεις (2016), Μυστική Διαθήκη (2018), Αιώνιοι Ψίθυροι (2019) και η Κατάρα των Μάγιερ (2020).

 

0