"1821 Τα Δοξασμένα Χρόνια" | Βιβλιοπρόταση για το Σ/Κ

Το The Book. Gr προτείνει για αυτό το Σαββατοκύριακο το ανάγνωσμα για παιδιά από 5 έως 105 χρόνων με τίτλο “1821 Τα Δοξασμένα Χρόνια” της Στέλλας Σωτηροπούλου-Γούδη και του Χρίστου Γούδη από τις εκδόσεις Κάκτος.

 

 

<<Πιο ‘κει στο Χάνι της Γραβιάς

 με λίγα παλικάρια

Ομέρ Βρυώνη νίκησε

ο θρυλικός Ανδρούτσος,

μπροστά του πισωπάτησαν

 Τουρκαλβανοί κι ο Τούρκος.>>

 

Να σας πω τι έπαθα με αυτό το βιβλίο. Μόλις το είχα πάρει στα χέρια μου και είχα μπει στο μετρό όταν ενέδωσα στον πειρασμό να το ανοίξω για να ρίξω μια ματιά…

  Ποτέ δεν ανοίγω ένα βιβλίο για πρώτη φορά όταν είμαι με κόσμο, πέρα απ’ το να διαβάσω το οπισθόφυλλο ή κάτι τέτοιο. Αυτό βέβαια γιατί θέλω να γευτώ την αρχή ενός βιβλίου μόνη μου χωρίς να δώσω την ευκαιρία σε κάποιον να χαζεύει την ευχαρίστηση στο πρόσωπό μου όπως όταν πίνω την πρώτη γουλιά του καφέ το πρωί. Είναι μια προσωπική στιγμή.

  Αυτή τη φορά, λόγω του ότι η ιστορία της επανάστασης του 1821 είναι σε όλους μας γνωστή κι επίσης επειδή είχα περιέργεια να δω τα σκίτσα της κας Γούδη (για τα οποία είχα διαβάσει πολύ καλά λόγια βλ.επίσης το παραμύθι “η κουκουβάγια που φόρεσε τα γυαλιά σε μια μάγισσα”), θεώρησα καλή ιδέα να ρίξω μια κλεφτή ματιά, μιας και τριγύρω δεν είχε κόσμο.

 

Αυτό ήταν. Σε λίγο είχα ανοίξει διάπλατα το βιβλίο και το κρατούσα και με τα δύο χέρια μου χέρια μπροστά για να μπορώ να θαυμάσω τα σκίτσα με τον ίδιο τρόπο που παρατηρείς έναν πίνακα. Παράλληλα διάβαζα τα τετράστιχα με τα οποία συνοδεύει κάθε εικόνα ο κος Γούδης (πολυπράγμων με πλούσιο βιογραφικό το οποίο παραθέτω στο τέλος). Δεν ξέρω αν πρώτα έγιναν τα σχέδια ή πρώτα γράφτηκαν οι στίχοι υποθέτω το δεύτερο. Πιστεύω ότι η ζωγραφική “έντυσε” τους στίχους εδώ οι οποίοι είναι μεγαλόπρεπα απλοί και λόγω αυτού συγκινησιακά πολύ δυνατοί.

 

<<Φλόγες παντού ξεπήδησαν,

κύκλωσαν την Τουρκία.

Στην Μάνη ο Πετρόμπεης,

με τον γενναίο μαχητή

τον γιο του τον Ηλία,

την Καλαμάτα πήρανε

κι όλη τη Μεσσηνία.

 

Και έστειλαν διακήρυξη

σε χώρες με Ιστορία,

πως η Ελλάδα που ήξεραν

από τα χρόνια τα παλιά

σαν Δόξα, σαν Λατρεία,

σηκώθηκε και μάχεται

για Ανεξαρτησία!>>

 

Είχα φτάσει πλέον στον Αθανάσιο Διάκο ο οποίος “έπεσε ήρωας στη γέφυρα που στέριωσε με την αυτοθυσία” για να καταλάβω ότι έχω βουρκώσει. Εν τω μεταξύ απέναντί μου είχε καθίσει ένα ζευγάρι νέων παιδιών που σκουντιόντουσαν και απορούσαν γιατί προφανώς είχαν δει το εξώφυλλο. Δεν έκλεισα το βιβλίο παρά μόνο όταν έφτασα στη στάση μου.

  Στη συνέχεια ξέχασα το βιβλίο σε ένα φιλικό σπίτι (το οξύμωρο είναι ότι την πιο πολλή ώρα μιλούσα για αυτό) και το κατάλαβα μόνο αφότου είχα ξαναμπεί στο μετρό. Μέχρι και τώρα που σας γράφω ανυπομονώ να το πάρω πίσω για να πιάσω ξανά το σκληρόδετο εξώφυλλο και να θαυμάσω επιτέλους μόνη τις υπέροχες ζωγραφιές που θα μιλήσουν είμαι σίγουρη σε κάθε παιδική ψυχή. Επιπροσθέτως, θα αποτελέσουν ένα σημείο συνάντησης στο οποίο θα προστρέχουν σε όλη τη ζωή τους  όταν επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με ζωντανά ολοζώντανα συναισθήματα.

 

<<Στα όπλα και στη Ρούμελη

 κι όλη η Μαγνησία.

Με το σπαθί στο χέρι του

 έπεσε ο Διάκος ήρωας

στη γέφυρα που στέριωσε

με την αυτοθυσία.>>

 

Καλή ανάγνωση!

 

Γούδης Χρίστος

Ο Χρίστος Γούδης διετέλεσε Καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπι­στημίου Πατρών (1981-2014) και, παράλληλα, Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθη­νών (2001-2012).

 

Είναι επίσης ποιητής (γράφει και δημοσιεύει ποίηση από το 1968) αλλά και συγγραφέας πολλών επιστημονικών, πολιτικών, κοινωνιολογικών, ιστορικών και αρχαιογνωστικών έργων. Γνωρίζει επτά ξένες γλώσσες (Αγγλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ρω­σικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Πορτογαλικά).

 

Σωτηροπούλου-Γούδη Στέλλα

Η Στέλλα Σωτηροπούλου-Γούδη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1972. Είναι αυτοδίδακτη ζωγράφος και ασχολείται με τη συγγραφή και εικονογράφηση παιδικών παραμυθιών και διηγημάτων.

 

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1947. Αποφοίτησε από το Α΄ Πρότυπο Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών το 1964 και το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1969. Μετά την εκπλήρωση των στρα­τιωτικών του υποχρεώσεων ως έφεδρος σημαιοφόρος του Πολεμι­κού Ναυτικού (1969-1971), έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αστροφυσική στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στην Αγγλία απ’ όπου έλαβε Μάστερ (M.Sc.) και Διδακτορικό (Ph.D.) το 1972 και 1974 αντιστοίχως. Στη συνέχεια εργάστηκε ως ερευνητής στο Τμή­μα Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ στην Αγγλία έως το 1979 και στο Ινστιτούτο Αστρονομίας Max Planck της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία έως το 1981. Ως παρατη­ρησιακός αστρονόμος έλαβε μέρος σε πολυάριθμες ερευνητικές αποστολές σε μεγάλα αστεροσκοπεία σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής κατά τις διετίες 1985-1987 και 1987-1989 και Διευθυντής του Τομέα Θεωρητικής και Μαθηματικής Φυσικής, Αστρονομίας και Αστροφυσικής τα ακαδη­μαϊκά έτη 1999-2000 και 2000-2001. Κατά την περίοδο 2001 έως 2004 υπήρξε εκπρόσωπος της Ελλάδος στην Συμβουλευτική Ομάδα Κοινής Διαστημικής Πολιτικής (JSSAG: Joint Space Strategy Ad­visory Group) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος [EC/ESA (European Commission / Eu­ropean Space Agency)] στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι, η οποία επεξεργάστηκε και συνέταξε το ρυθμιστικό πλαίσιο της επίσημης συνεργασίας τους.

 

Ιδρυτής και πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εθνικών και Κοινωνικών Μελετών «Ίων Δραγούμης» (2007-2012). Επίσης διετέλεσε περιφερειακός σύμβουλος Αττικής (2011-2014) και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων (2014-2019).

 

 

1