Οι εκδόσεις Μεταίχμιο καλωσορίζουν τη νέα χρονιά με μια μεγάλη λαχτάρα να μοιραστούν μαζί μας τα νέα εκδοτικά τους σχέδια που αφορούν την ελληνική και ξένη λογοτεχνία, το αστυνομικό, τα δοκίμια και τις υπόλοιπες εκδόσεις για ενηλίκους που θα κυκλοφορήσουν έως τον Ιούνιο του 2021.

 

Με την πεποίθηση ότι το 2021 θα φέρει μαζί του νέα πνοή αισιοδοξίας, οι εκδόσεις Μεταίχμιο μας δίνουν μια πρόγευση από τα βιβλία που θα μας συντροφεύσουν το πρώτο διάστημα αυτής της χρονιάς. Πάρτε μια πρώτη γεύση από τα παρακάτω και θα καταλάβετε!

 

Πολλά και σημαντικά βιβλία θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ μέχρι τον Ιούνιο του 2021, μεταξύ των οποίων τα νέα μυθιστορήματα του Κώστα Ακρίβου Πότε διάβολος πότε άγγελος, του Χρήστου Αρμάντο Γκέζου Χάθηκε βελόνι και της Ελευθερίας Κυρίμη Καλό σημάδι. Η βραβευμένη συγγραφέας και μεταφράστρια Μαρία Ξυλούρη μάς χαρίζει μια συλλογή διηγημάτων με τίτλο Πέτρινα πλοία, ενώ υποδεχόμαστε την πρώτη λογοτεχνική δουλειά που απευθύνεται σε ενηλίκους του πολύ γνωστού και βραβευμένου συγγραφέα παιδικών βιβλίων Κώστα Πούλουτη συλλογή διηγημάτων Αμφίβια τέρατα. Σε μια νέα σημαντική ανθολογία, συγκεντρώνουμε διηγήματα του πολυβραβευμένου συγγραφέα Χριστόφορου Μηλιώνη, ενώ επανακυκλοφορεί το εμβληματικό βιβλίο της Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου Αυτοβιογραφία. Καλωσορίζουμε στην εκδοτική μας στέγη την αγαπημένη συγγραφέα χιλιάδων αναγνωστών Νοέλ Μπάξερ και το νέο μυθιστόρημά της Η επιστροφή της Πηνελόπης το οποίο θα κεντρίσει σίγουρα το ενδιαφέρον του κοινού που διψά για ελληνική λογοτεχνία με ιστορικά στοιχεία.

Την τιμητική της θα έχει φέτος η ελληνική αστυνομική λογοτεχνία. Ο Τάσος Παπαναστασίου αναμένεται να καθηλώσει τους αναγνώστες με το αστυνομικό του μυθιστόρημα Η σιωπή δεν σε κρατά ζωντανό, στο οποίο το μοτίβο whodunit παίρνει νέα μορφή. Ο Μάρκος Κρητικός με το νέο του νουάρ Το μπλουζ της πεταλούδας πλέκει με σκοτεινό χιούμορ μια πρωτότυπη περιπέτεια γεμάτη μπαρ, ποτά, ναρκωτικά και μουσική, ενώ η αγαπημένη μας Χίλντα Παπαδημητρίου επιστρέφει με τη νέα περιπέτεια του Χάρη Νικολόπουλου! Στο Ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίου θα μας παρασύρει σε μια ιλιγγιώδη κούρσα αναζήτησης της αλήθειας που περνά από τους σκοτεινούς δρόμους του τράφικινγκ. Τέλος, ο ταλαντούχος Δημήτρης Σίμος μας βυθίζει για τέταρτη φορά σε «Σκοτεινά νερά» με τη νέα υπόθεση του αστυνόμου Καπετάνου που έχει τίτλο Ο θάνατος του Οδυσσέα.

Ο βραβευμένος Στρατής Πασχάλης, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής ποίησης, επιλέγει μεμονωμένα ποιήματα, γνωστά και λιγότερο γνωστά, όλα όμως σημαντικά, στην ανθολογία  Είναι παντού το ποίημα: 12 ποιητές του 20ού αιώνα.

Ο λογοτέχνης Σάκης Σερέφας, πάντα με τη λοξή του ματιά, περπατάει στη Θεσσαλονίκη, κάνοντας στάσεις στην αφανή ιστορία της πόλης και μας χαρίζει το θαυμάσιο Οδοιπορικό Θεσσαλονίκης: Περπάτημα στην πόλη αλλιώς, ενώ η Ιώ Τσοκώνα με τη νέα εμπλουτισμένη έκδοση του βιβλίου της Το Πέρα των Ελλήνων: Στην Κωνσταντινούπολη του χθες και του σήμερα οδηγεί τους αναγνώστες σε ένα οδοιπορικό εκ των έσω, στην ιστορία της πιο φημισμένης αστικής περιοχής της Πόλης.
Οι Σπύρος Αραβανής και Ηρακλής Οικονόμου συνθέτουν μια μοναδική αυτοβιογραφική αφήγηση του Μάνου Ελευθερίου στο Μάνος Ελευθερίου: Αυτοβιογραφική αφήγηση.

Φεύγοντας από την ελληνική λογοτεχνία, κάνουμε μια γενναία στάση στην Ιστορία για να ερμηνεύσουμε καλύτερα το παρόν.
Η συμπλήρωση 200 ετών από την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης έχει εύλογα κορυφώσει το ενδιαφέρον των Νεοελλήνων προκειμένου να πληροφορηθούν τα βασικά χαρακτηριστικά της. Το φθινόπωρο εγκαινιάστηκε η σειρά βιβλίων με τίτλο «Διακόσια χρόνια από την Επανάσταση: Οι πρωταγωνιστές – Τα καθοριστικά ζητήματα» με υπεύθυνο τον Καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Ιάκωβο Δ. Μιχαηλίδη. Η σειρά που αριθμεί ήδη τέσσερις τίτλους εμπλουτίζεται με έξι νέα βιβλία: Δύο που αναδεικνύουν κορυφαίες προσωπικότητες της Ελληνικής Επανάστασης: 1. Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα: Η καπετάνισσα της Ελληνικής Επανάστασης του Κυριάκου Χατζηκυριακίδη, 2. Ρήγας Φεραίος του Πασχάλη Κιτρομηλίδη, και τέσσερα που αναλύουν μερικά από τα καθοριστικά ζητήματα της Επανάστασης: 1. Εσωτερικές έριδες και διενέξεις στα χρόνια του Αγώνα του Ιάκωβου Δ. Μιχαηλίδη, 2. Από τη σφαγή της Χίου στην έξοδο του Μεσολογγίου: Οι στρατιωτικές ήττες και οι επιπτώσεις τους του Νίκου Αναστασόπουλου, 3. Τα συντάγματα της Επανάστασης: 1822-1827 του Αλέξανδρου Κεσσόπουλου, 4. Οι Μεγάλες Δυνάμεις και η Επανάσταση: Από το Λάιμπαχ στο Ναυαρίνο του Σωτήρη Ριζά.

Με την Επανάσταση ασχολούνται και οι ιστορικοί Γιάννης Γρυντάκης, Γιώργος Δάλκος, Έκτορας Χόρτης και Άγγελος Χόρτης που γράφουν ένα νέο ιστορικό βιβλίο με τίτλο Σαν σήμερα στην Επανάσταση του 1821.

Βουτιά στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας θα κάνουμε και με το 1974 του Αντώνη Κλάψη το οποίο εντάσσεται στη σειρά «Χρονιές που σημάδεψαν τη Νεοελληνική Ιστορία» και εστιάζει στο έτος που σηματοδότησε το τέλος μιας ολόκληρης εποχής και την απαρχή μιας εντελώς νέας.

Ο δημοφιλέστερος και πλέον έγκριτος εκλαϊκευτής αστρονομίας στην Ελλάδα Διονύσης Π. Σιμόπουλος ξεναγεί τον αναγνώστη στον ελληνικό ουρανό με το βιβλίο του: Ο ουρανός της Ελλάδας: Καλοκαίρι.

Στις προθήκες της ξένης πεζογραφίας οι αναγνώστες θα βρουν βιβλία σπουδαίων σύγχρονων συγγραφέων, καθώς και βιβλία που έχουν σπάσει το φράγμα του χρόνου και διεκδικούν μια θέση στη βιβλιοθήκη μας.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 71 χρόνων από τον θάνατο του ιδιοφυούς Τζορτζ Όργουελ κυκλοφορούν τα δύο εμβληματικά έργα του σε νέα μετάφραση της Κατερίνας Σχινά, η πολιτική αλληγορία Η φάρμα των ζώων και το δυστοπικό 1984.

Η Annie Ernaux, μία από τις σημαντικότερες σύγχρονες συγγραφείς της Γαλλίας, αναζητά το νόημα της ύπαρξης της μητέρας της, σε ένα τρυφερό και συνάμα αιχμηρό κείμενο με τίτλο Μια γυναίκα που μιλά απευθείας στην καρδιά μας. Το φεγγάρι και οι φωτιές, το τελευταίο μυθιστόρημα του Ιταλού Cesare Pavese που χαρακτηρίστηκε αριστούργημα από τους κριτικούς, ενώ το μυθιστόρημα της Αυστραλής Charlotte McConaghy Πριν χαθούν τα πουλιά, διαχρονικό και επίκαιρο, θα κάνει τους αναγνώστες να ξαναερωτευτούν το διάβασμα. Το καθηλωτικό από την αρχή ως το τέλος Αντίο, φαντάσματα της βραβευμένης Ιταλίδας Nadia Terranova, ένα συναρπαστικό ψυχογράφημα, και το εξαίσια μαγευτικό μυθιστόρημα της βραβευμένης Linn Ullmann με τίτλο Ανησυχία, το οποίο βασίζεται στις μαγνητοφωνημένες συζητήσεις της συγγραφέα με τον πατέρα της που δεν είναι άλλος από τον θρυλικό Ίνγκμαρ Μπέργκμαν.

Η Βρετανίδα Clare Pooley θα κεντρίσει αμέσως το ενδιαφέρον του κοινού με το Πράσινο σημειωματάριο, ένα σύγχρονο μυθιστόρημα με συγκίνηση και χιούμορ που αναδίδει άρωμα Λονδίνου, ενώ η Αμερικανίδα Julia Phillips μας χαρίζει το εκδοτικό φαινόμενο της χρονιάς με το πρώτο της βιβλίο Γη που χάνεται, το οποίο διεκδικεί αρκετά βραβεία, μεταφράζεται ήδη σε 23 γλώσσες και έχει αναδειχθεί ένα από τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς που πέρασε.

Η χώρα των άλλωνΜέρος πρώτο: Πόλεμος της βραβευμένης με Goncourt Leïla Slimani είναι το πρώτο μέρος μιας οικογενειακής σάγκας, ένα σαγηνευτικό μυθιστόρημα που αποδεικνύει το μεγάλο αφηγηματικό ταλέντο της. Ο Ιταλός Luca Ricci, που αυτή τη στιγμή θεωρείται από τους σπουδαιότερους διηγηματογράφους της χώρας του, συνεχίζει μετά Το φθινόπωρο (ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 2019) με Το καλοκαίρι.

Το Shuggie Bain του γεννημένου και μεγαλωμένου στη Γλασκόβη Douglas Stuart, το πιο αγαπημένο Booker στην ιστορία του σημαντικού αυτού λογοτεχνικού βραβείου, που μεταφράζεται σε περισσότερες από 20 γλώσσες και βάζει σοβαρή υποψηφιότητα για μελλοντικό κλασικό.

Στην Τριλογία του Λεβάντε της μεγάλης Βρετανίδας συγγραφέα Olivia Manning ξαναβρίσκουμε τον Γκάι και τη Χάριετ Πρινγκλ, το νεαρό ζευγάρι Βρετανών που γνωρίσαμε στη σαρωτική Βαλκανική Τριλογία.

Τέλος, στις προθήκες των βιβλιοπωλείων θα βρούμε την Ερωτική τέχνη του Οβιδίου που εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια αποτελεί ένα από τα πλέον ευπώλητα κείμενα της κλασικής λατινικής λογοτεχνίας και Το ημερολόγιο ενός κλέφτη που είναι ίσως το πιο αυθεντικά αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Γάλλου θεατρικού συγγραφέα και σκηνοθέτη Jean Genet, ενώ στη σειρά «Μεγάλες αφηγήσεις» θα κυκλοφορήσει ένα από τα σημαντικότερα γαλλικά μυθιστορήματα του 19ου αιώνα, η Αισθηματική αγωγή του Gustave Flaubert.

Στην αστυνομική λογοτεχνία η αγωνία χτυπάει κόκκινο με νέες αφίξεις και νέα βιβλία πολυαγαπημένων συγγραφέων: ο βασιλιάς του ιρλανδικού νουάρ Stuart Neville με το Λόγια νεκρών, μια περίπλοκη και γεμάτη συμπόνια μελέτη της ανθρώπινης φύσης και των ορίων της, η Ισλανδή βασίλισσα του σκανδιναβικού νουάρ Yrsa Sigurdardottir επιστρέφει με ένα δεξιοτεχνικά στημένο και γραμμένο αστυνομικό μυθιστόρημα που αγγίζει φλέγοντα θέματα της εποχής, με τίτλο Τόπος εκτέλεσης. Η Καναδή πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Ashley Audrain μας συστήνεται με το πρώτο της βιβλίο Το ένστικτο, ένα γενναίο, ωμό, συγκλονιστικό ανάγνωσμα που σε αιχμαλωτίζει από την πρώτη στιγμή και το οποίο έχει κερδίσει ήδη το διεθνές ενδιαφέρον κοινού και κριτικών.

Αυτή τη σεζόν θα έχουμε την ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε και να διαβάσουν όσοι δεν είχαν προλάβει δύο χαρακτηριστικές περιπέτειες του απολαυστικού Πέπε Καρβάλιο από τον Manuel Vázquez Montalbán: Ο σέντερ φορ δολοφονήθηκε το σούρουπο και Τα πουλιά της Μπανγκόκ.

Η Jane Harper, η βασίλισσα του νουάρ της αυστραλιανής ενδοχώρας, μας ταξιδεύει στις ακτές της Τασμανίας και μας υπόσχεται για άλλη μία φορά καυτές νύχτες αγωνίας με το τέταρτο πολυαναμενόμενο δυνατό μυθιστόρημά της που έχει τίτλο Αυτοί που επέζησαν, ενώ ο Σουηδός δημιουργός των υπερεπιτυχημένων τηλεοπτικών σειρών The Bridge και Marcella Hans Rosenfeldt γράφει μια ιστορία απίστευτου σασπένς και ξεπερνά τον εαυτό του με το Σκληρό καλοκαίρι, τον πρώτο τίτλο μιας σειράς με γενικό τίτλο «Haparanda», που αναμένεται να αποτελέσει ένα ακόμα ορόσημο του σκανδιναβικού crime.

Τέλος, η Ιρλανδέζα Tana Frenchμια από τις σημαντικότερες φωνές του είδους, επιστρέφει με τη Ζώνη σιωπής, το τέταρτο βιβλίο της σειράς του Τμήματος Ανθρωποκτονιών του Δουβλίνου.

Πολιτικά και ιστορικοκοινωνικά δοκίμια, αλλά και δοκίμια σύγχρονου προβληματισμού από κορυφαίους διανοούμενους θα κυκλοφορήσουν στα βιβλιοπωλεία. Συνεχίζεται η σειρά «Οξυγόνο», που περιλαμβάνει βιβλία που πραγματεύονται θέματα σύγχρονης σκέψης από κορυφαίους συγγραφείς με διεθνή απήχηση, με δύο νέους τίτλους: με το Βαβέλ: Ο γύρος του κόσμου σε 20 γλώσσες, στο οποίο ο δημοφιλής γλωσσολόγος Gaston Dorren, συνδυάζοντας γλωσσολογία και πολιτιστική ιστορία, μας καθοδηγεί σε έναν ενδιαφέροντα γύρο του κόσμου που εξερευνά και τον πολιτικό ρόλο της γλώσσας, και με το πρωτότυπο Το Τέλος των Πάντων (…σύμφωνα με την Αστροφυσική) της Αμερικανίδας θεωρητικής αστροφυσικού Κatie Mack η οποία μας ξεναγεί στις πιθανές συντέλειες του κόσμου.

Η Βρετανίδα ιστορικός και συγγραφέας βραβευμένων ιστορικών βιβλίων Diana Preston, έπειτα από διεξοδική έρευνα, στο νέο της βιβλίο Οκτώ μέρες στη Γιάλτα: Πώς ο Τσόρτσιλ, ο Ρούζβελτ και ο Στάλιν μοίρασαν τον κόσμο αποτυπώνει με γλαφυρό τρόπο, ξεκάθαρη και καθηλωτική πρόζα το χρονικό των οκτώ ημερών που διαμόρφωσαν τον μεταπολεμικό κόσμο.

Ο βραβευμένος Αμερικανός αρθρογράφος του New Yorker Patrick Radden Keefe, με αφορμή μια πραγματική ιστορία φόνου και τις ολέθριες συνέπειές του, στο νέο του βιβλίο Μην πεις λέξη. Βία και προδοσία στη Βόρεια Ιρλανδία. Η κρυφή ιστορία του ΙRA ξεδιπλώνει μια αποκαλυπτική και καθηλωτική αφήγηση για την άγρια διαμάχη στη Βόρεια Ιρλανδία και τα επακόλουθά της.

Η συλλογή δοκιμίων Βιβλία εναντίον τσιγάρου από μια από τις πιο δυνατές πένες της παγκόσμιας λογοτεχνίας, τον Τζορτζ Όργουελ.

Στο γοητευτικό βιβλίο Μάνη παρακολουθούμε τη συνέχεια της περιπέτειας του σημαντικότερου ταξιδιωτικού συγγραφέα και μεγάλου Φιλέλληνα Πάτρικ Λη Φέρμορ σε μια από τις πιο άγριες και απομονωμένες περιοχές της Ευρώπης.

Τέλος, η σειρά βιβλίων για γονείς που φιγουράρουν στις λίστες των μπεστ σέλερ της Νορβηγίδας ψυχολόγου και οικογενειακής συμβούλου με πολύχρονη πείρα Hedvig Montgomery «Μεγαλώνοντας παιδιά βήμα βήμα» συνεχίζεται με τον τέταρτο τόμο Συγκροτώντας ταυτότητα που απαντά στην ανάγκη των γονέων με παιδιά από 6 έως 13 ετών να μάθουν περισσότερα για τη συμπεριφορά και τις ανάγκες των παιδιών τους με τρόπο απλό και εμπεριστατωμένο, χωρίς περιττολογίες.

 

 

0