Βίκυ Σγουρέλλη "Δεν είμαι πριγκίπισσα" | Βιβλιοπρόταση για το Σ/Κ

 Το The Book.Gr προτείνει γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο το παιδικό βιβλίο “Δεν είμαι πριγκίπισσα” της Βίκυς Σγουρέλλη των εκδόσεων «Book with Shoes». Η εικονογράφηση είναι της Βασιλικής Μαρκάτου.

Τι γίνεται αν το κορίτσι σας θα ήθελε ιδανικά να περάσει με μαύρο οτιδήποτε ροζ έχετε φροντίσει να βάλετε γύρω της, από τους τοίχους μέχρι την κασετίνα και την τσάντα της;;

Δεν αναφέρομαι σε εκείνη την ηλικία της εφηβείας (προηγούμενη βιβλιοπρόταση για την δύναμη του εφηβικού μυαλού βρίσκετε εδώ  https://thebook.gr/daniel-j-siegel-i-dynami-kai-o-ploutos-tou-efivikou-egkefalou-vivlioprotasi-gia-to-s-k ) αλλά στην  προσχολική και πρώτη σχολική ηλικία από 4-7 χρόνων.

Τι γίνεται αν το κοριτσάκι σας θέλει να φωνάξει: <<Δεν είμαι πριγκίπισσα!!>>;!

Ε! Δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου. Ίσα-ισα!

Ο κος Δημήτρης Καραγιάννης, ψυχίατρος, υποστηρίζει, σε σχέση με τους ρόλους των δύο φύλων, ότι όσο περισσότερο αφήσουμε ελεύθερα τα παιδιά στο να εκφράσουν τα στοιχεία της προσωπικότητάς τους, τόσο τα παιδιά θα πριμοδοτηθούν να αναλάβουν, ως ενήλικες πλέον, μόνα τους  τον ρόλο που τους αρμόζει και νιώθουν καλά μέσα σε αυτόν αλλά και να είναι σε θέση να τον εξελίξουν. Τα παιδιά, μας εξηγεί, έχουν την τάση να καθρεφτίζονται στην συμπεριφορά που έχουν οι φροντιστές τους απέναντί τους με ότι καλό ή επιζήμιο αυτό συνεπάγεται. Οπότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε αυτήν την ευαίσθητη ηλικία ώστε να μην τους φορέσουμε ένα έτοιμο ρούχο που θα θέλαμε για αυτά, αλλά να τα αφήσουμε να δείξουν τα ταλέντα τους και τις δυνατότητές τους σε όλους τους τομείς, πάντα μέσα σε διακριτικά προστατευτικό και αγαπητικό περιβάλλον.

Μας εξηγεί επίσης ότι μια κοπέλα μπορεί να αισθάνεται ικανοποίηση για ένα ωραίο σπιτικό φαγητό που ετοίμασε αλλά εξίσου να καμαρώνει για τις δεξιότητες της στα μαστορέματα.  Όπως και ένα αγόρι μπορεί να μην περιορίζεται στο να αντλεί αυτοπεποίθηση μόνο από το να προσφέρει υλικά αλλά να απολαμβάνει να μοιράζεται τις δουλειές του σπιτιού. Τις δουλειές της «ιερής καθημερινότητας» θα προσθέσω εγώ.

Μια κοπέλα όπως κι ένα αγόρι πρέπει να μπορούν στο διάβα της ζωής τους να εκφράζονται ολόπλευρα κι όχι να είναι εγκλωβισμένοι μέσα σε κάτι που τους «κληροδοτήθηκε» από την οικογένεια στα μικράτα τους.

Στις μέρες μας περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη να σταματήσουμε να μεγαλώνουμε τα κορίτσια μας «φορώντας» τους τον ρόλο της πριγκίπισσας. Αυτό πραγματεύεται η εξαιρετική ιστορία  της Βίκυς Σγουρέλλη για κορίτσια.

[..<<Μα αυτό γλυκιά μου Νένη είναι πράγματι υπέροχο!>>, είπε ο καλός μπαμπάς μου.

‌<<Κοίτα Μαίρη το παιδί μας! Έχει τόσο μεγαλώσει που ξεχάσαμε πως έχει χαρακτήρα διαμορφώσει. Ωραίο Νένη το δωμάτιο και από αύριο να βάζεις ό,τι φόρμα σου αρέσει και από τα εργαλεία μου θα σου αφήσω τα μικρά, που σου είναι βολικά>>..]

Ένα έμμετρο παιδικό παραμύθι για δυναμικά κορίτσια κατάλληλο για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας.

Άλλα βιβλία της Βασιλικής Σγουρέλλη: «Μέμορι: Ο Κλειδοκράτορας της Μνήμης και το Αιώνιο Μυστικό του Δε Θυμάμαι», αποτελεί έναν εκπαιδευτικό θησαυρό. Ακολουθούν «Τη νύχτα που τα παπούτσια ζωντανεύουν», «Είμαι τοξικό σκουλήκι;», «Η ευχή της Πικραλίδας», «Τα βασίλεια των Αγγλοχρόνων και ο Μπι» καθώς και η ποιητική συλλογή «Το τέρας μέσα μου».

0